Srbija se pridružila Cernu kao 23. zemlja članica

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, Cern, primila je danas Srbiju kao svoju 23. državu članicu nakon što je primila formalnu potvrdu Uneska da je Srbija pristupila Cernovoj konvenciji.

Ulaganje u naučna istraživanja je važno za razvoj naše ekonomije, a Cern je jedna od najvažnijih naučnih institucija danas, ocenila je predsednica vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

„Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica Cerna. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa Cernom i zemljama članicama Cerna“, rekla je Brnabićeva.

Predsednica saveta Cerna Ursula Basler istakla je da Srbija ima dugogodišnju saradnju sa Cernom, a da su srpski naučnici kontinuirano uključeni u Cernove najveće eksperimente.

„Veoma sam srećna što je zahtev Srbije za članstvom u Cernu doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici“, navela je Baslerova.

Generalna direktorka Cerna Fabiola Đijanoti poželela je dobrodošlicu Srbiji kao 23. državi članici: „Srpska naučna zajednica je tokom dugog niza godina dala značajan doprinos Cernovim projektima. Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju između Cerna i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja“.

„Kao država članica Cerna, Srbija je spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će naši naučnici, istraživači, instituti i industrija imati mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka“, rekao je Mladen Šarčević, srpski ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tokom 2001. godine Cern i Srbija zaključili su Ugovor o međunarodnoj saradnji koji je omogućio učešće Srbije u ATLAS i CMS eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču i u Svetskoj LHC kompjuterskoj mreži kao i na ACE i NA61 eksperimentima.

Najveće učešće Srbije danas u Cernu je u ATLAS i CMS eksperimentima, u postrojenju ISOLDE, koji izvodi istraživanja u domenima od nuklearne fizike do astrofizike, kao i na izradi studija budućeg sudarača čestica – FCC i CLIC – koji su potencijalno novi najvažniji projekti u Cernu.

Kao država članica Cerna, Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, Cernovom telu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove. Članirana će doprineti mogućnostima za zapošljavanje u Cernu, kao i učešću srpske industrijie na Cernovim tenderima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи