Spas za kišne šume u gljivicama?

Iz Centra za naučna istraživanja u Australiji, najavili su razvoj novog biohemijskog kontrolnog agensa, koji će pomoći u očuvanju australijskih prašuma.

Taj agens će zapravo biti gljivica koja se već koristi u borbi protiv korova, koji stvara probleme jer lako formira guste tepihe po tlu južnoameričkih kišnih šuma. 

„Korov je jedna od pretnji i za šume Australiji. U mnogim oblastima širom zemlje šteti vegetaciji i ugrožava čitave ekosisteme“, rekao je dr Luis Morin iz Centra za naučna istraživanja.

Dr Morin je rekao da korovi australijsku poljoprivredu koštaju više od 4,8 milijardi dolara godišnje.

Istraživanja su pokazala da se brazilska gljivica Kordyana brasiliensis može iskoristiti za borbu protiv napredovanja korovskih vrsta.

Spore iz te gljivice zapravo zaraze i ubijaju korov, bez posledica za druge biljke ili životinje.

„Na osnovu višedecenijskih istraživanja, utvrdili smo da neke vrste gljivica imaju specifične gene koji im omogućavaju da uspešno zaraze i uzrokuju bolesti, samo na jednoj ili nekoliko biljnih vrsta“, objasnio je dr Morin.

Dodaje da će se zato sada, dejstvo brazilske gljivice pažljivo pratiti, kako bi se osiguralo da će zaraziti isključivo korov. Do sada su korišćena samo kratkoročna rešenja u borbi sa korovom pomoću gljivica.

U odnosu na mehanično uklanjanje korova i primenu herbicida, „borba gljivicama“ mogla bi biti dugoročno rešenje a takvu proceduru je odobrila i vlada Australije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи