Znanje o pticama Srbije pretočeno u „Crvenu knjigu“

Iz štampe je izašla još jedna kapitalna knjiga za zaštitu prirode „Crvena knjiga faune Srbije III – Ptice“, u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za biologiju i ekologiju i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prvo predstavljanje „Crvene knjige faune Srbije III – Ptice“ i prezentacija „Crvene knjige faune IV – Pravokrilci“, održano je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

„Tim za izradu Crvene knjige ptica Srbije imao je zadatak da prikupi, analizira, protumači i u izveštaje o riziku od iščezavanja sažme i pretoči gotovo nesagledivu količinu podataka i znanja o pticama Srbije, koje su tokom skoro tri veka prikupljali prirodnjaci i naučnici različitih profesija“, navodi se u saopštenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

U knjizi su obrađene 352 pouzdano zabeležene vrste, procenjen je rizik od iščezavanja gnezdeće populacije 255 vrsta i negnezdeće populacije svih vrsta. Objavljivanjem „Crvene knjige ptica Srbije“ stvoren je pouzdan instrument koji bi činio naučnu i stručnu osnovu za zaštitu i očuvanje divljih ptica naše zemlje.

„Crvenu knjigu“ napisao je tim od 36 autora. Urednici su Dimitrije Radišić, Voislav Vasić, Slobodan Puzović, Milan Ružić, Marko Šćiban, Bratislav Grubač i Ante Vujić.

Knjiga je pisana dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku i bogato je ilustrovana
kartografskim prikazima, fotografijama i crtežima.

broj komentara 0 pošalji komentar