Ambasada SAD donirala 100 vrednih naučnih knjiga Petnici

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Kajl Skot uručio je 100 naučnih knjiga biblioteci Istraživačke stanice Petnica. Iz Petnice poručuju da je ovakva vrsta podrške od posebne važnosti.

„Veoma je važno dati podršku nezavisnoj instituciji kao što je Petnica koja svih ovih decenija pruža adekvatno moderno naučno obrazovanje mladim ljudima baš kada im je ono najpotrebnije. Istraživačka stanica je važna za formiranje novih generacija koje će biti kvalitetan motor razvoja ovog društva u budućnosti“, rekao je Skot.

Dodao je da je posebno lepo videti da ovaj obrazovni eksperiment odolova vremenu i prilagođava se novim uslovima, ali i odgovore na nove izazove.

„Veoma je važno što Petnica neguje regionalnu saradnju i što su njeni programi otvoreni za učenike iz svih zemalja bivše Jugoslavije“, poručio je ambasador.

Skot je obišao moderne laboratorije Istraživačke stanice i razgovarao sa rukovodiocima programa, predavačima i mentorima, ali i studentima saradnicima koji kao vršnjački edukatori pomažu u realizaciji obrazovnih programa ove prestižne evropske institucije za dodatni rad sa mladima.

Direktor Petnice Vigor Majić rekao je da je podrška ambasade SAD za realizaciju obrazovnih programa za nastavnike i učenike, koji su zainteresovani za STEM i IT oblasti, i prethodnih nekoliko godina bila veoma važna.

„Obezbedila je i novu opremu i 3D štampače za najaktivnije škole u okviru ovog projekta, dok će današnja donacija naučnih knjiga, koje je teško priuštiti, biti veoma korisna svim učenicima, studentima, nastavnicima, ali i naučnicima koji koriste naučnu bilioteku Istraživačke stanice Petnica“, rekao je Majić. 

Skot je na kraju posete održao predavanje i razgovarao na temu modernih izazova obrazovanja sa polaznicima trenutnih programa u Petnici.

Aktivnosti Petnice pre svega su usmerene na mlade

Kao jedinstvena obrazovna institucija u našoj zemlji, ali i u ovom delu Evrope, Istraživačka stanica Petnica prepoznata je širom sveta. Ona od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna.

Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, a obrazovne aktivnosti su oslonjene na široku mrežu od više od 800 stručnih saradnika, koji u svojstvu gostujućih predavača, mentora ili savetnika učestvuju u kreiranju i izvođenju različitih kurseva i kampova.

Dolaze iz više od stotinu fakulteta ili naučnih instituta i danas, najveći deo njih su bivši polaznici petničkih programa. Mreža saradnika omogućava da Petnica ima saradnju i sa prestižnim svetskim fakultetima i institutima. Kroz programe Petnice, do sada je prošlo 50.000 učesnika.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи