Ornitolozi poklanjaju žbunje pogodno za vrapce

Vrapci su sve ugroženiji u gradovima. Zato su ornitolozi odlučili da građanima Beograda u subotu poklanjaju sadnice žbunja.

Vrabac pokućar, jedan od simbola Beograda i jedna od najbrojnijih ptica u Srbiji, po svedočenjima građana, polako nestaje iz urbanih sredina. Loša ponuda hrane, gubitak mesta za gnežđenje, pa čak i nedostatak suve trave od koje vrapci svijaju gnezda, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju, kaže Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i ukazuje da su ovi prolećni dani pogodni za sadnju žbunja koje vrapcima pruža dobro utočište i zaklon.

„Žbunje je za vrapce svojevrstan dnevni boravak tokom cele godine. Ovih dana se u žbunju vrapci pare, za nekoliko meseci u žbunju će se socijalizovati mlade jedinke, a kada dođe zima, to će biti mesto stalnog boravka jata vrabaca. Pored socijalnog momenta, žbunje ima i važnu bezbednosnu ulogu za vrapce. Kada naiđe opasnost u vidu mačke, vrapci zauzimaju pozicije na spoljnim tankim granama po kojima se mačka ne bi usudila da hoda. Ukoliko opasnost vreba s neba u vidu kopca, vrapci brzo uleću u središte gustog žbuna", kaže Vukićević.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine 20. marta obeležava Svetski dan vrabaca. Ukoliko želite da proverite svoje znanje o vrapcima, u subotu, 23. marta 2019. od 12 do 15 sati posetite štand Društva na Dorćolskom keju (25. maj) u Beogradu, i tom prilikom možete osvojiti sadnicu žbuna pogodnog za vrapce.

Pored žbunja, vrapcima možete pomoći i postavljanjem kućica za gnežđenje, iznošenjem posuda sa svežom vodom tokom vrelih letnjih dana, a zimi možete napraviti hranilicu u kojoj ćete svojim pernatim komšijama ponuditi zrnevlje poput sirovog suncokreta.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво