„Uređivanje“ gena – neizvesna igra naučnika?

Grupa eksperata zatražila je od Svetske zdravstvene organizacije da napravi bazu podataka naučnika koji se bave promenama ljudskih gena. Preporuka je objavljena je posle dvodnevnog skupa u Ženevi, kako bi se ispitali naučni, etički, društveni i pravni izazovi takvih istraživanja.

Saopštenje Svetske zdravstvene organizacije usledilo je nakon što je Međunarodna grupa naučnika i etičara pozvala na privremenu zabranu rada na izmeni gena kod beba, što je objavljeno u časopisu „Nejčer“, prošle nedelje.

„U ovom trenutku je neodgovorno da bilo ko nastavi sa istraživanjima na menjanju gena kod beba, pošto bi DNK promene mogle biti prenete na buduće generacije“, navodi se u saopštenju sa skupa u Ženevi.

Kopredsedavajuća skupa, Margaret En Hamburg i njene kolege, odbili su da pozovu na takvu zabranu uz obrazloženje da ona nije odgovor na ono što treba učiniti.

„Ono što pokušavamo da uradimo je da sagledamo širu sliku“, rekla je Margaret En Hamburg i dodala da su eksperti zamislili bazu Svetske zdravstvene organizacije u kojoj bi izdavači časopisa i istraživači koji se bave „uređivanjem“ gena zahtevali od naučnika da se prijave.

Inače, na dvodnevnom skupu zaključeno je da bi bilo neodgovorno da naučnici koriste „uređivanje“ gena u reproduktivne svrhe.

Prošle godine, kineski naučnik uzdrmao je naučnu zajednicu saopštenjem da je pomogao da se naprave prve genetički modifikovane bebe, tako što je devojčicama bliznakinjama promenjena DNK, kako bi bile imune na HIV virus.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи