Nova filozofija u industrijskoj proizvodnji

Industrija 4.0 nije budućnost nego sadašnjost! Posle treće industrijske revolucije koja je sedamdesetih godina prošlog veka uvela robote u fabrike i automatizovala proizvodnju, stigla je četvrta industrijska (r)evolucija koja je stvorila „pametne fabrike“ sa integrisanom automatizacijom i takozvanim kibernetskim sistemima.

„Ono što najslikovitije opisuje aktuelnu Industriju 4.0 je mogućnost da ista proizvodna linija na kraju procesa rezultira različitim proizvodima" ‒ rekao je na početku trosatnog predavanja Saša Simović, inženjer prestižne nemačke kompanije „Festo", jedne od ključnih članica inicijative „Industrija 4.0" u Nemačkoj.

„Festo" već godinama aktivno radi na svim ključnim aspektima i standardizaciji ove inicijative pod pokroviteljstvom nemačke federalne vlade.

Gostujući na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je do sada već organizovano 14 panela sa temom Industrije 4.0, a na poziv dekana prof. dr Radivoja Mitrovića, Saša Simović je govorio o najvažnijim aspektima novog industrijskog doba i značaju primene novih tehnologija i programa u obrazovnom sistemu.

Koliko je važno obrazovanje stručnog kadra za rad u novom radnom okruženju, Saša Simović je ilustrovao upravo primerom kompanije „Festo" ‒ koja ima godišnji obrt od 3,3 milijarde evra i posluje u 176 zemalja u svetu.

Paralelno sa razvojem pneumatskih i električnih pogona, kompanija još od 2014. godine sistematski razvija i obrazovne pakete ‒ školske hardvere i softvere, u okviru „Didakte", koja predstavlja poseban deo kompanije i direktno je uključena u kreiranje srednjoškolskih i univerzitetskih programa u Nemačkoj.

„Industrija 4.0 se sastoji iz 42 elementa od kojih su neki: pametne fabrike, internet stvari (IoI), veliki podaci (big data), proširena (AR) i virtuelna realnost (VR), komunikacija mašine sa mašinom (M2M), biološki inspirisan inženjering.

Svi ovi elementi ubrzano razvijaju fleksibilniju i sve inteligentniju proizvodnju, koja uključuje i energetsku efikasnost, pravovremenu proizvodnju i proizvodnju na individualni zahtev" ‒ istakao je Saša Simović na veoma posećenom predavanju koje je naslovio „Nova filozofija u industrijskoj proizvodnji".

Simović je naveo i da fabrika automobila BMW već tri i po godine proizvodi automobile u okruženju kreiranom prema zahtevima Industrije 4.0.

„To omogućava da se automobili razlikuju prema performansama koje određuju sami kupci. Dakle, sa iste proizvodne trake izlaze različiti automobili, zahvaljujući pametnim i fleksibilnim proizvodnim sistemima, koncipiranim prema smernicama Industrije 4.0. Sada jedna ista automatizovana mašina može biti programirana za veliki broj varijacija koje odgovaraju zamislima kupaca, a da se pritom u samoj proizvodnji ništa ne zaustavlja niti menja."

Saša Simović je demonstrirao način rada u pametnoj fabrici pomoću vizira za proširenu realnost, korišćenje virtuelne realnosti pri remontu različitih mašina, sistem pametnog održavanja i različite načine za razmenu i korišćenje informacija koje mašine šalju ljudima ili ih međusobno razmenjuju.

„Do 2025. godine nestaće 60.000 poslova koji sada postoje. Tačnije, postupci kojima se ti poslovi sada obavljaju biće zamenjeni. Neophodno je pripremiti se za to. Najavljuje se dolazak velikih auto-kompanija u Srbiju. Ljudi moraju biti spremni da rade u njima. Zato je, pre svega, neohodno osavremeniti obrazovni sistem" ‒ rekao je Saša Simović, dodajući da je sve ovo jesenas izložio i u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Predavanje Saše Simovića je još jedna u nizu mnogobrojnih aktivnosti Mašinskog fakulteta u Beogradu kojima se domaćoj javnosti ukazuje na značaj primene modela Industrije 4.0 za ubrzani ekonomski i privredni razvoj Republike Srbije i njeno bolje pozicioniranje u globalnom lancu vrednosti. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи