Ekološki koridori za velike zveri

„Connect green" je međunarodni projekat revitalizacije i upravljanja ekološkim koridorima velikih sisara na teritoriji Karpatskog regiona i u Republici Srbiji. Institut za urbanizam Srbije i Nacionalni park Đerdap sarađivaće na projektu mapiranja staza kojima se kreću medved, ris i vuk.

„Republika Srbija ima zakonsko-strateški okvir koji se odnosi na migratorne koridore, međutim, njegovo sprovođenje je prilično problematično. Zakonska regulativa u oblasti prostornog planiranja i planiranja infrastrukturnih koridora i saobraćaja ne prepoznaje još uvek migratorne koridore velikih sisara“, kaže dr Marina Nenković Riznić iz Instituta za urbanizam i arhitekturu Srbije.

Navedene vrste životinja se kreću na velikim razdaljinama, potrebni su im određeni kvalitet i veličina koridora, pre svega su to šumske površine i vodeni tokovi.

„I vuk i medved prelaze preko Dunava u karpatski deo Rumunije. Najveći refugijum tih staništa i tih životinja je na Homoljskim planinama. To je glavno izvorište, a Đerdap je tranzitna zona za njih“, rekla je  prof. dr Marija Maksin iz Instituta za urbanizam i arhitekturu Srbije.

Realizaciji projekta će pomoći i iskustva Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji je mapirao multifunkcionalni koridor Tise. Njihova iskustva pokazuju da kao migratorni koridor može poslužiti i infrastruktura koju je sagradio čovek.

„Smatramo da ovog momenta mreža meliorativnih kanala u Vojvodini, koja je u državnom vlasništvu i koja je stvorena da zadovoljava potrebe vodoprivrede, funkcioniše kao migratorni ekološki koridor i jedan veći kanal već ima vodenu, močvarnu, livadsku i stepsku vegetaciju“, objasnila je Klara Sabadoš iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Projekat se realizuje u okviru Dunavskog transnacionalnog programa i u njemu učestvuje 11 institucija iz šest zemalja Evropske unije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво