„Džajka“ – naučna i kulturna spona Srbije sa Japanom

Učesnici obuka, seminara i kurseva koje je prethodnih godina organizovala Japanska agencija za međunarodnu saradnju „Džajka“, dragoceni su jer razumeju kulturu i običaje Japana i mogu da prenesu korisna znanja pripadnicima svog društva.

Istočna i zapadna društva veoma se razlikuju. Japanska tačnost, običaji, hrana, odeća, mnogima budu neobični, rekao je Đunići Marujama, ambasador Japana u Srbiji, na svečanosti povodom desetogodišnjice postojanja Udruženja „Džajka alumni“ iz Srbije. „Svi koji su boravili u Japanu predstavljaju neku vrstu mosta, prenose znanje iz svoje ekspertske oblasti, takođe i približavaju naše ʼčudneʼ običaje svojim sunarodnicima“, rekao je Marujama.

Više od 500 članova akademske zajednice, državne uprave, lokalnih samouprava, industrije, steklo je u Japanu znanje i iskustvo iz oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, poljoprivrede, turizma. Oni su članovi Udruženja „Džajka alumni“ iz Srbije, čiji je zadatak uspostavljanje kulturne, jezičke i naučne saradnje sa Japanom.

„Važna uloga Udruženja Džajka alumni je transfer znanja. Naši članovi na seminarima koje organizujemo prenose znanje i iskustvo stečeno tokom boravka u Japanu, ne samo članovima Udruženja već i široj zajednici ‒ predstavnicima industrije, drugih fakulteta, državne uprave i lokalnih samouprava“, rekla je za Portal Obrazovno-naučnog programa RTS-a dr Bojana Vukadinović, predsednica tog udruženja.

Prema rečima prof. dr Ivanke Popović, rektorke Beogradskog univerziteta, ovaj program saradnje koji podržava Vlada Japana važan je zbog toga što strukovno napredovanje svih koji su se usavršavali u Japanu, uz prenošenje znanja mlađim kolegama, predstavlja osnovu da se stvori kritična masa stručnjaka koji mogu da pomognu Srbiji da ide napred. 

„Možemo kroz tu saradnju da naučimo kako da bolje koristimo naše resurse. Japan je idealan primer kako, kako oni kažu, ʼsiromašna zemlja s malo resursaʼ može mnogo da uradi. Od njih dobijamo znanje, a kroz saradnju sa ministarstvima i odgovarajućim segmentima naše države, treba da obezbedimo njegovu implementaciju da sačuvamo naše resurse“, smatra rektorka Popović.

Nakon završene obuke u Japanu, polaznici konkurišu za sredstva Japanske agencije za međunarodnu saradnju kako bi realizovali projektnu ideju koju su tamo razvili. Taj sistem primenjuje se u svim udruženjima Džajka alumni, kojih je približno stotinu širom sveta.

„Svi koji su stekli određena iskustva u Japanu motivisani su da ta iskustva prenesu drugima. Kroz projekte koje je finansirala „Džajka“, došlo se u dodir sa različitim segmentima našeg društva ‒ od akcija sa školskom decom, do onih za stručni kadar“, istakla je rektorka i dodala da će to pomoći da unaprede svoje znanje i steknu određene veštine i kvalifikacije koje će omogućiti i našim preduzećima i institucijama da bolje rade. To je, zaključila je, odličan model koji se može preneti i u druge oblasti delovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво