Ručak iz laboratorije nije baš jeftin

Doktorka Ivana Gađanski sa novosadskog Instituta „Biosens“ dobila je skoro milion i po evra, kao nagradu od američke organizacije „Institut dobre hrane“ za istraživanje proizvodnje kultivisanog mesa.

Kada se govori o veštačkom mesu, prvo pitanje koje se postavlja, obično se odnosi na pravi naziv takvog mesa. „U srpskom jeziku još uvek ne postoji precizan izraz za kultivisano meso. Na engleskom se koriste dva terimina, 'cultured' meat i 'clean meat'“, rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktorka Ivana Gađanski.

„Klasično meso sadrži mnogo različitih materija, tako da je to jedna od prednosti kultivisanog mesa jer je na neki način zdravije, pošto se dobija u kontrolisanim uslovima. Međutim, moram da napomenem da nije još nije spremno za komercijalizaciju“, kaže Ivana Gađanski.

Doktorka ipak ističe da nije jednostavno napraviti kultivisano meso.

„To je u stvari, pravljenje tkiva u laboratoriji. Počinje se od ćelije, uzimanjem biopsijom, pa se nastavlja uzorkovanjem mišićne ćelije uzete, na primer od krave. Dobra stvar je što je sve to potpuno bezbolno. Životinja preživi, nema klanica i onda se te ćelije dalje umnožavaju uz pomoć medijuma, laboratoriji. Sve to je dosta komplikovano i dosta skupo“, objasnila je doktorka Gađanski.

Dodaje da se aktuelni projekat Instituta upravo odnosi na smanjenje troškova proizvodnje mesa u laboratoriji. 

„Žilavo je zbog mišića“ 

„Medijum je tečnost dosta komplikovanog sastava. Ima raznih hranjivih sastojaka i za sada čak 80 odsto troškova proizvodnje čini cena medijuma. Dakle, kada se uzme mišićna ćelija, ona se umnožava u tom medijumu i tako se pravi goveđe i pileće meso pa i tunjevina“, objašnjava Gađanski.

Hamburger, nedavno napravljen od kultivisanog mesa, kako podseća doktorka, nije bio baš najukusniji. Takav ukus objašnjava time što je za pravljenje pljeskavice korišćena mišićna ćelija.

„Ipak, prednosti ovakve hrane su višestruke jer se procenjuje da će do 2050. godine proizvodnja hrane morati da se poveća za 70 odsto, zbog ubrzanog rasta broja stanovnika sveta“, zaključila je dr Gađanski.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи