Priče koje su izmenile svet

„Bi-Bi-Si“ je anketirao stručnjake širom sveta, sa ciljem da navedu do pet izmišljenih priča koje su, po njihovom mišljenju, uticale na istoriju ili oblikovale razmišljanja ljudi. Dobili su odgovore od 108 autora, akademika, novinara, kritičara i prevodilaca iz 35 zemalja. Njihov izbor je uključivao romane, pesme, narodne priče i drame na 33 jezika.

Homerova Odiseja je bila na vrhu liste, a sledila je Čiča Tomina koliba ‒ primeri različitih načina na koje su ispitanici protumačili „priču o oblikovanju sveta“. Drevni starogrčki ep prepričava se vekovima, dok je roman Herijet Bičer Stou iz 1852. bio istaknut zbog toga što je „prvi politički roman u SAD koji je čitala najšira publika“. Frankenštajn Meri Šeli i Orvelova 1984. našli su se, takođe, među prvih pet knjiga.

Najpopularniji autori sto najboljih priča bili su Šekspir, Virdžinija Vulf i Franc Kafka, sa po tri priče. Među priznatim klasicima nalaze se i priče koje nisu toliko poznate na globalnom nivou: Džungla Aptona Sinklera iz 1905, koja je otkrila kapitalističku eksploataciju u klanicama u Čikagu i doprinela uvođenju novih saveznih zakona o ispravnosti hrane, kao i kratka priča Toba Tek Sing Sadata Hasana Manta.

Na listi sto priča našli su se i 1001 noć, Servantesov Don Kihot, Markesovih Sto godina samoće, Homerova Ilijada, Božanstvena komedija Dantea Aligijerija, zatim knjige o Hariju Poteru, bajka o Pepeljugi, Zločin i kazna F. M. Dostojevskog, Rat i mir Lava Tolstoja, Ezopove basne...

Lista sto priča koje su izmenile svet, samo je polazna tačka ‒ cilj je da se pokrene razgovor o tome zašto neke priče traju, a čitaoci nastoje da ih razumeju na razne načine vekovima pošto su nastale. Takođe, ona treba da podstakne razmišljanje o tome zbog čega je deljenje tih priča osnovna ljudska potreba: ona koja može nadvladati podelu, nadahnuti promene, pa čak i izazvati revolucije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи