Objedinjeni pristup prema naukama ključan za uspešnost u učenju

Međunarodna konferencija „Ka odgovornom STEM obrazovanju“ održava se u Beogradu. Konferencija je posvećena novinama u nastavi takozvanih STEM predmeta koji obuhvataju prirodne nauke, tehnologije, inženjerstvo i matematiku.

Projekat „Sajentiks“ donosi nove trendove u metodama u obrazovanju, a konferencija „Ka odgovornom STEM obrazovanju“ upravo je posvećena toj vrsti napredovanja u sticanju znanja.

Dobrivoje Erić, rukovodilac Odeljenja za međunarodnu saradnju u Centru za promociju nauke, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, objasnio je da je STEM objedinjeni pristup koji promoviše multidisciplinarnu saradnju i jači učenički angažman uz korišćenje sve prisutnijih tehnologija.

„Postoje tek neke škole koje ovakav sistem mogu u potpunosti da ispune jer je složen i izazovan, a tu je i pitanje treninga učitelja i nastavnika. Brojna istraživanja su pokazala da su srpska deca u mnogim stvarima izuzetna, ali i da rezultati, kada dođe do praktičnog prikazivanja onog što znaju, budu daleko ispod evropskog proseka“, navodi Erić.

Dodaje da su prvi činilac u procesu pravilnog integrisanja u učenju nastavnici.

„Mi u Centru za promociju nauke radimo sa njima. Postoje fantastični pojedinci i izuzetne škole u Srbiji koji pokazuju da je moguće, i u našim okolnostima, da dodamo neku vrednost koja će neko dete privući nauci i dati mu izuzetne mogućnosti za dalji život i rad“, rekao je Erić. 

Novine u nastavi pokrivaju i osnovno i srednje obrazovanje. Centar za promociju nauke je deo aktuelne konferencije na kojoj učestvuju brojni nastavnici iz Srbije.

„Nastojimo da se ta linija integriše u neke tekovine i nove pedagoške modele, koji ni u nekim evropskim zemljama nisu usvojeni. Dakle, reč je o istraživanju mogućnosti i njihovom usmeravanju“, navodi Erić.

„Trudimo se da se naši pokušaji, koji idu iz neformalnog obrazovanja, integrišu i pređu u formalno, tako da nastavnici koji sa učenicima rade dodatno, na projektima i kroz međunarodnu saradnju, već rade na sistemu u kome će STEM biti integrisan, kao naučni pristup koji obezbeđuje sigurnu budućnost učenicima koji su posvećeni“, zaključio je Erić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи