Zvukom do posla za slepe ljude

Profesorka muzičke škole „Petar Konjović“ u Somboru Željka Milošević pokrenula je inicijativu za smanjenje nezaposlenosti mladih, slepih osoba. Reč je o programu obrazovanja iz oblasti dizajna zvuka kroz predavanja i radionice.

Planirana edukacija nastavak je dugoročnog, međunarodnog projekta pod nazivom "Use sound to watch around II" koji je sproveden tokom 2017. godine u organizaciji Kulturnog centra mladih Vojvodine.

Učesnici u programu edukacije o dizajnu zvuka, steći će znanje koje će moći da primene u svojim lokalnim zajednicama. Između ostalog, učesnici će se obučavati i o načinima prodaje zvuka na internetu.

Projekat se realizuje u okviru programa „Erasmus+“, finansira ga Evropska komisija, a okuplja 40 učesnika iz Srbije, Albanije, Crne Gore, Bugarske, Turske, Grčke i Italije.

Planira se izgradnja međunarodne platforme koja će služiti slepim osobama za prodaju audio-fajlova, ali i za ponudu usluga koje obavljaju u oblasti dizajna zvuka, što će omogućiti poslodavcima iz bilo kog dela sveta da ih angažuju.

Prvi trening je održan u Novom Sadu gde su učesnici razmenili znanja iz oblasti dizajna zvuka, preduzetništva, pisanja projekata i izgradnji internet-platforme.

Sledi konkretna faza projekta u kojoj će se realizovati edukacija mladih, testiranje platforme, kreiranje profila i objavljivanje radova. Rezultati projekta biće ocenjeni u  septembru u Bugarskoj.

Idejni tvorac i glavni organizator projekta, harfistkinja Željka Milošević i profesorka snimanja i dizajna zvuka, inspiraciju je dobila kroz rad sa svojim slepim učenikom. Već sedam godina radi na internacionalnim projektima koji se bave rešavanjem socijalnih problema kod mladih kroz umetnost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи