Osnovci iz Kruševca na Svetskom sajmu novih tehnologija

Učenici Osnovne škole „Dragomir Marković“ iz Kruševca prezentovali su projekat „Odelo za 21. vek“ na „Bet Šou“svetskom sajmu novih tehnologija u obrazovanju.

Svakog januara, već trideset godina u Londonu  se održava Sajam obrazovanja. Sve je počelo tako što su prošle godine, mali multifunkcionalni uređaji opremljeni senzorima „Mikro:bit“, ušli u učionice pilot škola u Srbiji u okviru projekta „Škole za 21. vek",  Britanskog saveta.

Među njima je bila i Osnovna škola „Dragomir Marković" sa nastavnicom informatike i računarstva Ivanom Vučinić.

U okviru sekcije za informatiku svi zainteresovani učenici imali su priliku da uče programiranje kroz programiranje Mikrobita. Počeli su od malih projekata: jednostavne igrice, kompas, merač vlažnosti zemlje, da bi stigli do zamisli da isprojektuju odelo za 21. vek.

Učenici Stahinja Tadić i Dušan Stefanović imali su priliku da ovaj projekat demonstriraju na štandu „Mikro:bit-a" na sajmu u Londonu.

„Tvorci Mikro:bit-a su u saradnji sa Britanskim savetom tražili zanimljive projekte iz celog sveta koji bi bili prezentovani na sajmu „Bet Šou London 2019“ kao reprezentativni primeri dobre prakse. Tako da su pored nas bili i učenici iz Hong Konga "- za portal RTS-a kaže nastavnica Ivana Vučinić i dodaje da su domaćini bili oduševljeni ne samo projektom učenika iz Kruševca već i njihovim znanjem engleskog jezika, a posebno kreativnim načinom izlaganja projekta.

„Prvo smo organizovali školsko takmičenje na kome je izabrano tri tima sa tri projekta za nacionalno takmičenje: sistem za zaštitu od poplava i požara, magična gitara i magična rukavica. Nakon toga projekat magična rukavica je osvojio prvo mesto i plasman za takmičenje zemalja Zapadnog Balkana ali i mogućnost da se projekat unapredi."

Iz unapređenog projekta magična rukavica nastalo je odelo za 21.vek koje su osmislili i realizovali Strahinja Tadić i Dušan Stefanović. Projekat se sastoji iz više fizičkih delova, dela za glavu -obruč, dela za ruku - rukavica i dela za nogu - nanogica.

Svaki od ovih delova je programiran odgovarujućim programskim kodom sa ciljem da ispuni tri zahteva: da bude edukativn, zabavan i da služi kao zdrvstveno pomagalo za oporavak zglobova.

„Deca su morala da savladaju blokovsko programiranje i da kreiraju igrice, programe za učenje engleskog i italijanskog jezika, kao i edukativnu igricu iz geografije, pogodi pojam. Nakon toga su upload-dovali programe na Mikro:bit-u, a onda uređaj postavljali na određena mesta u obruču, rukavici i nanogici. Pored toga dodali su i led diode kako bi unapredili vizuelno-estetski doživljaj“ - detaljno objašnjava nastavnica iz Kruševca.

„Deca su na takmičenju zemalja Zapadnog Balkana morala da brane svoj projekat odnosno da ga prezentuju na engleskom jeziku, zatim da rešavaju nove zadatke koji su im bili zadati. Osvojili su zlatnu nagradu, odnosno prvo mesto “.

I onda je usledio zasluženi put u London na sajam novih tehnologija u obrazovanju.

„Sajam je izvanredno iskustvo koje svaki nastavnik može poželeti. Napredak je i u sferi softvera i hardvera. Videli smo mnogo toga novog ali su na mene najjači utisak ostavili sasvim novi robotići koji se programiraju i učionice koje koriste tablete za sviranje umesto instrumenata.

Zanimljivo mi je bilo to što se dosta pažnje posvečuje prilagođavanju okruženja učenicima sa teškoćama u razvoju za koje su napravljeni stolovi kao veliki tableti na kojima se uči. Naravno vrlo inspirativni su bili uređaji za
virtuelnu realnost koja omogućava učenicima da dožive lekcije iz istorije npr. u autentičnom okruženju.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара