Bogate Inke sahranjivali su sa školjkama

Na severu Perua arheolozi su pronašli grobnicu plemića iz doba Inka. Mesto otkrića je arheološko nalazište Mata Indio.

Na mestu otkrića, sahranjen je pripradnik plemstva, a grobnica datira iz Carstva Inka koje je trajalo od 12 do 16. veka, prenosi portal channelnewsasia.com.

Istraživači smatraju da je reč o članu elitnog sloja društva, jer su u grobnici pronađeni ostaci morskog ljuskara spondilusa, koji je bio simbol osoba od autoriteta u društvenom uređenju Inka.

Arheološki nalazi na neolitskim lokalitetima sugerišu da je spondilus bio izuzetno tražena školjka u brojnim kulturama.  

U grobnicu je provaljivano više puta i to verovatno u potrazi za blagom, ipak, bez obzira na dokaze o pljačkama, istraživači su uspeli da pronađu predmete među kojima su i vaze.

Grobnica ima jedinstvenu arhitekturu uključujući šupljine koje su zapravo mesta predviđena za predmete koji predstavljaju idole.

Arheolog Luis Čero rekao je da ovo otkriće dokazuje bogatstvo i važnost nalazišta Mata Indio. Grad Mata Indio smešten je oko 1.000 kilometara severno od Lime.

Nalazište je udaljeno 2.000 kilometara od Kuska, glavnog grada Carstva Inka, koje se prostiralo od južne Kolumbije do centralnog Čilea.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво