Pasivno pušenje povećava rizik izostajanja sa nastave

Samo jedan sat pasivnog pušenja nedeljno može značajno uticati na zdravlje tinejdžera, nalaz je studije Univerziteta u Sinsinatiju. Studija povezuje izloženost adolescenata duvanskom dimu iz okoline sa lošim zdravljem, većim izostajanjem sa nastave i većom verovatnoćom da će potražiti pomoć lekara.

"Ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu iz okoline", kaže Ešli Merijanos, vodeći autor studije. "Čak i kratka izloženost može da poveća broj hitnih lekarskih pregleda i zdravstvenih problema kod tinejdžera. To se ne odnosi samo na respiratorne tegobe već i na sveukupno zdravlje."

Otežano bavljenje fizičkim aktivnostima

Studija "Izloženost adolescenata duvanskom dimu, respiratorni simptomi i korišćenje hitnih službi" koristila je podatke nacionalnog istraživanja za 2014/15. godinu o upotrebi duvana i povezanim zdravstvenim problemima kod građana SAD starijih od 12 godina. U studiju je bilo uključeno preko 7.000 tinejdžera koji nemaju astmu.

Istraživači sa Univerziteta u Sinsinatiju otkrili su da je uprkos značajnom napretku u kontroli duvana čak 35% američkih adolescenata koji ne puše bilo je izloženo duvanskom dimu iz okoline na jedan sat ili više u toku prethodne nedelje.

Istraživanje je pokazalo da se kod tinejdžera koji su pasivno pušili jedan sat nedeljno povećao rizik od respiratornih problema. Tako je dva puta veća verovatnoća da će noću imati suvi kašalj. 1,5 puta je verovatnije da će im biti teže bavljenje fizičkim aktivnostima, a dva puta je veća verovatnoća da će doživeti šištanje u grudima tokom ili nakon vežbanja. Utvrđeno je i da su 1,5 puta češće prijavljivali bolest kao razlog za izostajanje iz škole nego njihovi vršnjaci koji nisu bili izloženi duvanskom dimu iz okoline.

Ešli Merijanos zaključila je kako se moraju učiniti veći napori da se umanji izloženost adolescenata duvanskom dimu iz okoline. Smatra da bi zdravstveni radnici trebalo da savetuju roditelje i druge članove porodice koji puše kako da ostave duvan i kako da spreče i smanje izloženost adolescenata pasivnom pušenju. Lekari bi takođe trebalo da edukuju tinejdžere o opasnostima vezanim za upotrebu duvanskih proizvoda kako bi ih sprečili da uopšte počnu da ih konzumiraju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво