Vernost je prednost - nedelja braka

Vernost je prednost – slogan je pod kojim se treći put ove godine od 7. do 14. februara obeležava Nedelja braka u Srbiji, po ugledu na međunarodnu inicijativu „Marriage Week International“ koja se već 20 godina organizuje u više od 26 zemalja.

To je manifestacija koja slavi brak i promoviše porodicu kao stup svakog društva. Nedelja braka proslavlja se u nekoliko gradova Srbije, u kojima je organizovano više od dvadeset romantičnih večeri za bračne parove, brojna predavanja i edukativne radionice, kao i „ljubavni izazovi za nju i njega".

Nedelju braka u Srbiji pokrenuli su Nebojša i Gordana Savić, bračni savetnici, osnivači udruženja „Brak i porodica", koji zajedno veruju da je danas, bez obzira na brojne izazove i ne tako slavnu brakorazvodnu statistiku, ipak moguće imati srećan i uspešan brak. „Mi verujemo da kroz ovu inicijativu možemo da izvršimo pozitivan uticaj na društvo i da damo veliki doprinos zdravlju naše nacije. Broj brakova koji su do sada kroz aktivnosti Nedelje braka obnovljeni i sačuvani, potvrđuju da Srbiji treba ovakva inicijativa", poručuju Savići.

Koliko nam zaista treba jedna ovakva inicijativa potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da se u Srbiji u proseku svaki četvrti bračni par razvede. Najčešće se razvode Vojvođani (svaki treći par), zatim Beograđani (svaki četvrti), dok se u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji razvodom završi svaki peti brak.

Da li tradicionalna porodica koja se nekada negovala na našim prostorima posustaje pred savremenim društvom i nekim novim stilom života? Naši sagovornici kažu da glavne razloge za kraj braka zapravo treba potražiti u ovogodišnjem sloganu - Vernost je prednost, koji nije slučajno osmišljen, već da ukaže da je prevara jedan od glavnih uzroka razvoda. „U naše savetovalište više od 90 odsto parova dođe zbog preljube. Razlozi su brojni, a najčešći su: nezadovoljstvo i narušeno samopouzdanje jednog od partnera, nedostatak pažnje i ljubavi ili kriza srednjih godina", kaže Nebojša Savić, a njegova supruga i koleginica Gordana dodaje da se tada javlja veliki problem sa poverenjem. „Poznato je da se poverenje veoma teško stiče, ali se lako gubi. Iskustvo nam govori da je nakon prevare potrebno raditi oko dve godine na partnerskom odnosu da bi se stvari „popravile". Prevaru nije lako oprostiti, ali je ipak moguće ako postoji dobra volja".

Iako je činjenica da brak danas jeste u krizi i da je sve više onih koji se plaše tog "famoznog" potpisa, ovaj bračni par ističe da je veoma važno o njemu govoriti na pozitivan način i podsetiti ljude na prave vrednosti porodičnog života. Šta, u stvari, čini dobar brak? „Brak čine ljubav, predanost, poštovanje, vernost i naravno potpis. Zašto se plašiti toga. Ako verujemo da papir nije bitan, to je kao da ostavljamo odškrinuta vrata, kako bismo u svakom trenutku mogli da pobegnemo ako stvari ne funkcionišu onako kako smo zamišljali.", naglašava Nebojša. „Brak je, pre svega, davanje, a ne samo uzimanje. Onoliko koliko uložimo u našu „emotivnu banku", toliko i imamo. Kada dođu problemi i poteškoće, onda iz te banke uzimamo ono što smo ostavili kao depozit", nadovezuje se Gordana.

Tajna trajanja Savića, najpoznatijeg para bračnih savetnika je u balansu, meri i prilagođavanju. Različitost su pretvorili u prednost i tako opstaju četvrt veka. Svoje troje dece uče da brak čine male stvari, sitna pažnja, dodir, lepa reč. Brak čine razumevanja, kompromisi, praštanje. Brak čine i svađe, ali najvažnije je znati rešavati konflikte na pravi način. Ljubav, ako je prava, ne spominje prošlost i ne sabira greške.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи