Životinje - doktori za dušu

Osim što mogu da budu najbolji čovekovi prijatelji, životinje često mogu i da nam pomognu u lečenju raznih bolesti, posebno stresa. Na ideju da primene terapiju „lečenja životinjama“ prvi put su došli američki psiholozi još šezdesetih godina prošlog veka. I danas je popularna tzv. „mačja terapija“ koja pomaže kod stresa, umora, glavobolje ili visokog krvnog pritiska.

Od istih bolesti „leče" psi i konji, a i delfini su poznati kao „doktori za dušu". I dok u Africi pacijentima pomažu slonovi, u Australiji kenguri, u Americi su otišli korak dalje, pa u terapijske svrhe koriste zmije i krokodile.

U američkom gradu Pokipsiju u ponudi je antistres masaža zmijama. Za masažu se koriste udavi, duži od dva metra, koji gmižu preko tela klijenta. Serpentesa, kako nazivaju „vodiča zmija", ne može ni na šta da ih primora, jer one same biraju putanju kretanja. Ljudi uglavnom dolaze kako bi se opustili, ali i prevazišli strah od zmija.

„Zmije stimulišu i jačaju Vegasov nerv u našem telu, koji oslobađa endorfin i oksitocin. One osećaju dobre hormone", objašnjava serpentesa ili zmijska sveštenica, kako je još zovu. Ipak, naglašava da kada se radi o divljim životinjama, nema garancije. „Na svakome je da proceni da li je to za njega bezbedno. Moram da naglasim da moje zmije do sada nikoga nisu povredile". Nekima je toliko lako da se opuste sa nesvakidašnjim maserima, da čak spavaju tokom masaže.

Amerika je poznata po ovakvim ili sličnim neobičnim primerima. Tako je Džoi Heni iz Pensilvanije dobio globalnu pažnju zahvaljujući jednom reptilu. Vali je aligator koji mu je pomogao da se izbori sa depresijom. Džoi kaže da je zahvaljujući njemu uspeo da preživi najgore trenutke u svom životu. „Za samo nedelju dana izgubio sam tri bliske i veoma drage osobe iz mog najbližeg okruženja, a čak dve za manje od 24 sata. Jednoga dana ležao sam na krevetu, a Vali je bukvalno dopuzao do mene i stavio svoju glavu na moje lice. Uspeo je da me uteši i ponovo mi vrati radost u život".

U Pensilvaniji je legalno držati aligatora kao kućnog ljubimca, pa je Džoi rešio da pomogne i drugim ljudima sa sličnim problemom. Želi da ga vodi u staračke domove i posećuje ljude u zajednici.

Džoi Heni trenutno prodaje „autograme" Valijevog otiska na centralnom trgu u Jorku, kako bi pomogao jednom dečaku sa autizmom.

Iako je Vali Henijeva najveća emocionalna podrška, mnogi su mišljenjnja da divlje životinje ipak treba da ostanu u divljini, gde im je i mesto. Ako ste, međutim, za neku „pitomiju" terapiju, jedno humanitarno društvo iz San Dijega preporučuje jogu sa mačićima. Iz Društva tvrde da je čas joge sa životinjama mnogo opušteniji i zabavniji i da ima više efekata u psiho-fizičkom smislu. Osim toga, ukoliko vam neka slatka maca osvoji srce, imate mogućnost i da je usvojite.


Priredila: Nataša Todorović

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи