Demokratija čuva zdravlje

Posao menadžera visoko se rangira na lestvici stresa.Opasnost vreba iz svakog ugla : prilikom odlučivanja, delegiranja poslova, odgovornosti, održavaanja ugleda i statusa, uvođenja novina, rešavanja problema na kreativan način, pritisaka da se sve uradi na vreme, konflikata,zahteva da se često putuje, obezbede novi perspektivni poslovi...

Odnosi sa podređenima za menadžere su često kritična tačka koja može da bude okidač za stres. Najveća neprijatnost je, svakako, otvoreno ili prikriveno bojkotovanje poslova koje je naložio podređenima, ali poslušnost mogu da uskrate i kolege što je dodatni izvor stresa. Uostlom, „top menadžeri" su često usamljeni i izolovani.

Po mišljenju psihologa, dobri međuljudski odnosi sa nadređenima, podređenima i kolegama u kolektivu preduslov su za zdravu radnu sredinu i zdravlje zaposlenih. Demokratičnost i odsustvo čvrste ruke u rukovođenju smatraju se prvorazrednim za povoljnu klimu u kolektivu. Autoritarna atmosfera dovodi do nezadovoljstva, osećaja ugroženosti, niske motivacije za rad, lošeg fizičkog i mentalnog zdravlja.

„Imajući u vidu karakteristike svakog pojedinca prirodno je da će neko bolje ,a neko lošije da se nosi sa stresom. Ljudi različito emotivno reaguju i tako doživljavaju i pritisak koji dolazi iz spoljne sredine. Sve to može da se odrazi i na zdravlje," kaže prof. dr Alkeksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada Srbije „Dr Dragomir Karajović".

Naravno, teško je da jedna ista politika, kultura i klima organizacije podjednako zadovoljava sve zaposlene, uključujući i sve menadžere. Isto tako, identična situacija za nekoga može biti visoko stresna, dok drugog ostavlja gotovo ravnodušnim. Stres nastaje samo onda kada osoba neku situaciju doživljava ugrožavajućom za nju lično.

Posebno su značajni prekomerni angažmani na poslu i produženo radno vreme.Između broja radnih sati i smrtnosti od srčanih oboljenja postoji direktna veza.Ukoliko stres potraje organizam se bori i adaptira, ali vremenom može da dođe do iscrpljenosti, pa i lošeg ishoda.

„Postojala je ideja da se menadžerska bolest uvrsti na listu profesionalnih bolesti,ali su mišljenja bila podeljena. Teško je razlučiti i podeliti količinu stresa koja se javlja na radnom mestu od one koja je moguća u privatnom životu," objašnjava prof. Milovanović.

I lične karakteristike menadžera pogoduju stresu, jer se za taj posao češće opredeljuju ambiciozni, kompetitivni, agresivni, stalno napregnuti, hitri. Dakle, menadžerski poslovi privlače pre svega ljude koji po strukturi ličnosti imaju veći rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti.

„Ranije su najčešće pominjane menadžerske bolesti bile čir na želudcu i dvanaestopalačnom crevu i infarkt miokarda.U novije vreme lista potencijalnih somatskih bolesti se širi, javljaju se i vitiligo i psorijaza, kao i šlog," kaže prof. Milovanović.

Među najstresnijim poslovima današnjice osim menadžera i biznismena, ubrajaju se i posao novinara pilota, hirurga, vozača metroa, autobusa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво