Kineska Nova godina u znaku Svinje

Kineska Nova godina označava kraj zime i početak proleća. Ne pada u isti dan svake godine, već se to dešava između 21. januara i 19. februara. Ove godine počinje 5. februara i u znaku je Svinje, a 24. januara iduće godine počeće godina u znaku Pacova.

Kineski kalendar zasniva se na lunarnom ciklusu od 12 meseci, ali svake druge ili treće godine ima i 13. mesec, jer se, ipak, ravna prema dužini solarne godine. Godina tako ima između 353 i 355 dana, a prestupna između 383 i 385 dana pošto se i mesec dana računa drugačije od našeg kalendra.

Proslava traje 15 dana i završava se uz puno pirotehnike : petardi i vatrometa. Veruje se da se tako teraju zli duhovi. Međutim, poslednjih godina iz bezbednosnih razloga, takav vid praznovanja se ograničava. Svake godine se beleži veliki broj požara, a ima i povređenih. Na kupovinu poklona i pripremu novogodišnje trpeze i dvonedeljno slavlje troši se mnogo novca.

Kineska Nova godina obeležava se širom sveta gde živi brojna kineska dijaspora i procenjuje se da se u to doba godine potroši preko 100 milijardi dolara. U tu cifru valja ubrojiti i troškove putovanja, jer svi žele da praznik provedu sa porodicom i tada dolazi do najveće migracije ljudi na planeti u toku godine.

Praznik proleća je najvažniji i najsvečaniji praznik u Kini. Simbolizuje dolazak novog ciklusa, kako u prirodi, tako i u životu ljudi. To je prilika da se sve loše ostavi u godini koja je na izmaku. Ipak, proleće ne počinje u vreme kineske Nove godine, iako ga ona slavi, već stiže kasnije. U vreme novogodišnjih praznika u Kini je još zima, pogotovo na severu zemlje gde su moguće i vrlo niske temperature.

Crvena boja

Kineska Nova godina je u znaku crvene boje koja simbolizuje vrlinu i iskrenost i veruje se da tera zlo. Na prozore i vrata stavljaju se ukrasi od crvenog papira, a novac se poklanja u crvenim kovertama.

Poslednjeg, petnaestog dana praznovanja, u vazduh se puštaju crveni lampioni.Novogodišnja trpeza se pažljivo bira. Ukoliko nema nekih namirnica na stolu to može loše da se odrazi na narednu godinu. Pračnična trpeza u Kini je obilna, jer je „vreme šake pirinča" takoreći zaboravljeno.

Svaka godina je u znaku neke životinje. Prema legendi Buda je za Novu godinu pozvao sve životinje, ali se odazvalo svega 12 i to ovim redosledom: pacov, bivo, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza,majmun, petao, pas i svinja. Svakim od ovih znakova vlada i jedan od 5 elemenata: metal, voda, drvo, vatra, zemlja.To znači da svaki od 12 znakova ima 5 podgrupa, što znači 60 kombinacija. Nakon toga, ciklus se ponavlja.

Tako nije dovoljno znati znak, već i element koji njim vlada. Ljudima se, inače, pripusuju osobine znaka u godini u kojoj su rođeni. I deca se u Kini često planiraju prema tome, a jedan od najpoželjnijih znakova je Zmaj.

Godina pred nama je u znaku svinje i veruje se da je to godina koja pruža šanse za napredak i uspeh, da donosi zadovoljstvo i sreću.

Priredila: Aleksandra Božović

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво