Zavisnost od ekrana

Živeti u 21. veku za većinu znači uživati u savremenim tehničkim dostignućima koja nam omogućavaju lagodniji i lakši život. Međutim, sve ima svoju dobru i lošu stranu. Tako je život bez TV ekrana, mobilnog telefona ili računara gotovo nezamisliv za većinu stanovnika planete, ali sve to ima i svoje posledice. Najnovija je i zavisnost od ekrana!

Zavisnost od ekrana je sve veći problem na Islandu i to posebno među mladim ljudima. Psiholozi i psihijatri kažu da nema dovoljno izvora koji bi im pomogli u suočavanju sa ovim problemom, osim primera ljudi od kojih su neki čak izvršili samoubistvo zbog ove vrste zavisnosti. Policiski podaci ukazuju na brojne situacije u kojima su se našli roditelji u odnosima sa svojom decom tinejdžerima, upravo zbog ove pojave.

Stručnjaci objašnjavaju da je pomisao na odmicanje od ekrana kompjutera slična osećanju želje za smrću. Kad pojedinci dođu u tu fazu, oni čak odlažu i osnovne fiziološke potrebe, odlazak u toalet, higijenu i slično. Ukoliko bi napustili ekran, kod njih bi se javio osećaj da uopšte ne postoje. Najalarmantnija je vest o nekoliko slučajeva suicida kod mladih uzrasta između 15 i 20 godina. Sreća je da to nije česta pojava, ali kako stvari stoje, mnoga stanja anksioznosti i despresije potiču od ove vrste zavisnosti.

Savet za roditelje jeste da kontrolišu koliko vremena njihovo dete provodi za računarom i da to vreme ograniče, ukazuju psihijatri. Zbog sve veće neispavanosti, tinejdžeri postaju nasilni prema roditeljima i svima u okruženju, a često su depresivni, ljuti i nesigurni.

Kao veoma razvijena zemlja sa visokim standardom, Finska je uveliko prepoznala zavisnost od ekrana kao veliki problem čije će se posledice sve više odražavati na međuljudske odnose i društvo u celini. Može samo da se nagađa o efektima ove vrste zavisnosti na mlade u manje razvijenim zemljama koji koriste često prevaziđene i štetne modele računara.

Priredila: Nataša Nešković

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара