Pupin Cvijiću o Meštroviću

U pismu koje je znameniti Mihajlo Pupin uputio iz Njujorka čuvenom Jovanu Cvijiću, na memorandumu Univerziteta Kolumbija, jedno poglavlje je posvećeno vajaru Ivanu Meštroviću. Pismo nosi datum 24. mart 1925. Koja slučajnost, bombardovanje Jugoslavije počelo je 24. marta (1999).

Mihajlo Pupin, Amerikanac srpskog porekla, bio je veliki zagovornik ideje da su Srbi, Hrvati i Slovenci jedan narod i da će se stopiti u jednu državu ‒ tu ideju iznosi baš u citiranom pismu.

Na pregovorima u Versaju, kao član srpske delegacije, presudno je uticao da Bled i Bohinj pripadnu Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Pupin je doneo na pregovore 40 sanduka dokumenata kojima je dokazao da Banat pripada novoj Kraljevini. Pupinovo „jugoslovenstvo" provejava u delovima pisma Jovanu Cvijiću koji se odnose na vajara Ivana Meštrovića.

„Bio sam takođe mnogo zaposlen i sa Meštrovićevim izložbama. Meštrović je veliki umetnik ali u praktičnim radovima koji su u vezi sa izložbama on je nevešt kao malo dete, i tu je trebalo dosta guranja u napred da bi se došlo do uspeha. Izložbe su do danas bile dosta uspešne, ali ne onako kako je to može biti Meštrović očekivao. Meštrović je duhovit čovek i u njegovim radovima pokazuje se velika duhovitost. Ali u velikom njegovom oduševljenju da izrazi jednu lepu ideju u drvetu, kamenu, ili metalu, on često žrtvuje anatomiju. Bar tako je mišljenje ovde. Običnim ljudima koji su se naučili na klasičnu skulpturu ne dopadaju se neklasične forme pa ma kako bila lepa ideja koja se krije iza tih formi. To je, ukratko rečeno, prvi utisak koji su Meštrovićeve izložbe učinile na ovaj narod u Njujorku. Ali ipak izložbe su postigle dobrog uspeha, i mislim da će ukus za Meštrovićevu skulpturu postati ovde u Americi, sve jači i jači."

Meštrović je zbog umetnosti žrtvovao anatomiju, a ima onih koji su žrtvovali pamet, dušu i moral.
Šta je velikog fizičara motivisalo da uloži toliko napora u organizaciju izložbi jednog velikog vajara? Veliki fizičar, piše velikom geografu o velikom vajaru!
Mihajlo Pupin je smatrao, po svoj prilici, da nova država, koju je stvarao i podržavao, mora u Americi, bar u umetničkim krugovima, biti predstavljena i kao zemlja umetnika, a ne samo ratnika.
U sledećem tekstu: šta je Pupin napisao Cvijiću o svojoj autobiografiji.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво