Nova istraživanja za novu terapiju raka

„Uskoro bi trebalo da imamo biomarkere na osnovu kojih će moći da se proceni da li će kancer metastazirati ili ne. Tako će moći da se odredi najbolja terapija za obolelog”, rekla je za Naučni program dr Bojana Gligorijević, profesorka na Univerzitetu Templ (SAD).

Dr Bojana Gligorijević, diplomirani hemičar sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, predaje bioinženjerstvo i vodi tim istraživača na Univerzitetu Templ. Član je Odseka za biologiju kancera Centra Foks Čejs u Filadelfiji. Sa svojim timom istražuje kako se može promeniti ponašanje malignih ćelija sa ciljem da dođe do specifičnih terapeutika koji će izazvati ćelijsku smrt.

Krajem novembra boravila je u Beogradu, gde je održala niz predavanja i radionica i učestvovala u izložbi „Umetnost i nauka". Njen boravak u Beogradu podržao je program američke ambasade u Srbiji „US Speakers". Iskoristili smo priliku da saznamo o njenim istraživanjima, čiji rezultat bi mogao da donese preokret u lečenju raka.

„U našim istraživanjima, koja su usmerena na sve vrste raka dojke, koristimo multifotonski mikroskop koji snima fluorescenciju ‒ sjaj u mraku. Najpre iz korala i meduza sa dna okeana koji imaju sposobnost da sijaju u mraku isečemo gene i proteine koji im to omogućavaju. Potom ih ubacujemo u ćelije koje želimo da posmatramo".

Tako se u laboratoriji dr Gligorijević na Univerzitetu Templ posmatraju ćelije raka, krvni sudovi i vezivno tkivo. Koristeći najnoviju generaciju mikroskopa, istraživači snimaju kako se ćelije dele, kako putuju kroz tkivo i krvne sudove i kako napadaju zdravo tkivo (kako nastaju metastaze).

Prema rečima naše sagovornice, tako se dobija mnogo podataka koji se pomoću veštačke inteligencije analiziraju i na osnovu toga prave predviđanja koja se zasad testiraju na miševima. Istraživači očekuju da će za nekoliko godina imati biomarkere za predviđanje metastaza koji će imati primenu u kliničkoj praksi.

Rezultati koji nađu mesto u kliničkoj praksi imaju ogromnu vrednost

Statistika pokazuje da svega jedan od deset hiljada biomarkera dobijenih u istraživačkim laboratorijama uđe u kliničku praksu. Istraživanja čiji rezultat treba da bude lek ili terapeutska metoda, u proseku traju deset do petnaest godina.

U laboratoriji dr Gligorijević na ovim biomarkerima radi se poslednjih deset godina. „Nedavno smo dobili grant od dva i po miliona dolara od Nacionalnog instituta za kancer (SAD) da narednih šest godina nastavimo sa istraživanjima u koja su uključeni inženjeri, hemičari, informatičari, onkolozi, patolozi, lekari koji viđaju pacijente na dnevnoj bazi".
Osim prediktivne dijagnostike, dr Gligorijević ima za cilj i razvoj preventivnog tretmana za obolele sa mogućim metastazama, kao i potpuno novog terapeutskog pristupa koji se zasniva na zaustavljanju deobe malignih ćelija. Više o njenim istraživanjima, timskom radu za naučni rezultat, takmičenju sa drugim istraživačima za fondove pogledajte u emisiji Redakcije naučnog programa „Naučni intervju ‒ dr Bojana Gligorijević" 25. januara u 16.45 na Drugom programu RTS-a.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи