Udaranje lopte glavom i povrede

Žene koje igraju fudbal češće imaju povrede mozga nego muškarci.

Neprestano udaranje fudbalske lopte glavom uzima svoj danak u vidu povreda mozga. Ali cena koju plaćaju sportisti, merena brojem oštećenih moždanih ćelija, pet puta je veća kod žena nego kod muškaraca, kažu najnovija istraživanja.

Studija daje biološko objašnjenje zašto žene prijavljuju ozbiljnije simptome i zašto se duže oporavljaju od sportskih povreda mozga nego muškarci. Neki istraživači su ranije odbacivali žalbe ženskih igrača jer je postojalo malo psiholoških dokaza za ovaj disparitet, kaže Majkl Lipton, neurobiolog na Medicinskom koledžu Albert Ajnštajn, i koautor studije.

Liptonov tim je koristio magnetnu rezonancu kako bi zavirio u glave 98 odraslih osoba ženskog i muškog pola koje su se amaterski bavile fudbalom. Učesnici studije su udarali loptu glavom različiti broj puta u periodu od godinu dana.

Kod žena je u osam regija bele mase otkriveno propadanje strukture, u poređenju sa tri takve regije kod muškaraca (povrede su se povećavale sa većim brojem udaraca). Dalje, sportistkinje su, pokazuje studija, u proseku imale 2.100 kubnih milimetara oštećenog tkiva u poređenju sa 400 kubnih milimetara kod sportista.

Lipton još ne zna uzrok ovih razlika, ali smatra da su moguće dve stvari. Žene imaju teža ukočenja vrata zato što generalno imaju manju mišićnu masu u delu koji je važan za stabilizaciju vrata i glave. Dalje, usled pada nivoa progesterona, hormona koji štiti od oteklina na mozgu, žene su podložnije povredama mozga u nekim fazama menstrualnog ciklusa.

Istraživači sada žele da utvrde da li ove promene na beloj masi mozga imaju dugoročne posledice.
Tomas Kaminski, sportski psiholog, kaže da su ovi nalazi „zaista veliki proboj u ovoj oblasti". Avgusta meseca, on se sreo sa zvaničnicima Fudbalske federacije SAD kako bi se odredile smernice na naučnoj osnovi za rešenje ovog problema.

Karla Garsija, jedna od ispitanica u Liptonovoj studiji, kaže da posle 47 godina igranja fudbala nema nameru da prestane da koristi glavu za davanje golova. Ali kaže da „ako postoji način da se sport učini bezbednijim za mlade, da je to onda važno".

Priredio Bojan Glavonić

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи