Pupin Cvijiću o jugoslovenstvu

Protekle godine (1. 12. 2018) navršilo se sto godina od ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca. Kao što je običaj, takav jubilej se koristi za iznošenje novih saznanja i ocena istorijskih tokova. Tako se govorilo i o jugoslovenstvu. Stekao se utisak da je jugoslovenstvo promašaj, da je u njemu, naročito, tada najbrojniji narod oštećen, da se srpska država izgubila u jugoslovenstvu... Proces preispitivanja verovatno nije završen.

Jedan od ljudi koji je dao nesumnjiv doprinos ujedinjenju južnoslovenskih naroda, ili jednog troimenog naroda, bio je Mihajlo Pupin. Posebno je značajna uloga koju je kao član srpske delegacije imao u pregovorima u Versaju.

Zanimljivo je da je u Srbiji, u vodećim medijima, prošle godine vođena propagandna kampanja u kojoj je javnost trebalo podsetiti na to da je Mihajlo Pupin bio Amerikanac srpskog porekla, veliki naučnik, koji je doprineo prijateljstvu Srba i Amerikanaca. To bi trebalo da doprinose novim, boljim odnosima Srba i Amerikanaca. O prijateljstvu u prošlosti svedoče mnoge relevantne činjenice koje su se, s vremenom, negde zagubile. Trebalo bi ih oživeti na pravi način.

Mihajlo Pupin je u pismu velikom naučniku Jovanu Cvijiću, koje je, ćiriličnom mašinom, napisao u Njujorku sa memorandumom Univerziteta Kolumbija, govorio o Ivanu Meštroviću, svojoj knjizi „Sa pašnjaka do naučenjaka" i o stanju u tadašnjoj Kraljevini. U ovom tekstu obratićemo pažnju na taj deo koji simbolično i alegorijski opisuje trenutno stanje i mogućnost razvoja odnosa Srba i Hrvata. Pupin je napisao Jovanu Cvijiću:

„Politička situacija u Kraljevini SHS čini mi se da je malo bolja nego što je bila pre šest meseci. Taj takozvani srpsko-hrvatski spor uvek me podseća na nešto što se desilo u mojoj roditeljskoj kući kad sam bio dete. Desilo se slučajno da nam je jedan stari Ciganin bio polaženik i pri ručku kad smo pojeli čorbu, kuvanu govedinu sa renom, i kupus sa svinjskim mesom, donese mati naposletku i velikog pečenog ćurana. Ciganin koji se već bio nakljukao sa čorbom, kupusom i mesom, pogleda na ćurana pa onda na moga oca i reče mu: ʼKume Kosta, tog si ćurana trebao doneti najpre na sto pa onda tek one druge burgije. Bog ti dao svega, ali ti ne umeš da raspolažešʼ. Tako mi se čini da je i u vašoj Kraljevini. Bog vam je dao svega, ali vi ne umete da raspolažete. Ćuran je pečen a vi se još jednako kljukate sa svađama o kojekakvim sitnim burgijama.

Ipak sam uveren da će na kraju krajeva sve biti dobro, jer je bila Božija namera da Srbi, Hrvati, i Slovenci budu jedan narod spojen u jednoj državi kad je stvorio geomorfologiju Kraljevine SHS. Ujedinjenje koje je Bog stvorio ni najveći đavoli ne svetu ne mogu uništiti. Bilo je mnogo đavola koji su u toku poslednjih hiljadu godina to pokušali pa nisu uspeli. Neće uspeti ni Vaši političari." 

Možda će neko zaključiti da su „Vaši političari" veći đavoli od đavola. Pismo je pisano 24. marta 1925, a bombardovanje SR Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. Ćurani i ćurke uvek nastradaju. Original pisma čuva se u Arhivu SANU. Više možete pročitati i u romanu „Šarfer".

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. jan 2019, 23:39) - anonymous [neregistrovani]

Balkan je samo kolonija...

1. Genralno, nije 'kunst' u tome da se žaba natera da skoči u vodu, nego da se odvrati i skakanje odgodi - pa tako i sa ratovanjima 2. Antanta je 'dala' Državu SHS u kojoj nije bilo direktnih ratnih razaranja Srbiji da naplati svoju ratnu štetu fiskalnim merama i kursnom razlikom jer joj sama nije platila ništa i tako bacila seme razdora i nepoverenja u startu 3. Grčka je samu sebe oslobodila od Turaka u 19. veku, a za 'nagradu' je dobila bavarsku i dansku krunu i nije se sastala sa sopstvenim spoljnopolitičkim interesom do dana današnjega, npr. Jugoslavija je primila grčke partizane....4. Hrvatska je prema statističkim podacima SFRJ imala preko 50% industrije u toj državi, Jugoslavija je bila četvrta po brodogradnji u svetu, a sad nema ništa, ostala je bez brodogradnje kao i Grčka pre 15tak godina...

(ponedeljak, 21. jan 2019, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

Jugoslovenstvo

Uz uvazavanje velikog Pupina i, u sustini plemenite, ideje Jugoslovenstva, neke stvari se moraju objasniti i razdvojiti. Srbi, Hrvati i Slovenci su okolnoscu slicnog jezika (i delimicno slicnog porekla) usli u avanturu jedne drzave i jedne krune. Verovatno da ni drzava ni kruna nisu bile po meri nijednog od ovih naroda. Srbi su tradicijom, verom, kulturom i delimicno genetikom, bili oduvek deo "juzne pruge" i blizi i Grcima i Bugarima i Rumunima (osim naravno jezika) od "brace" Hrvata i Slovenaca. Pupin i drugi entuzijasti Jugoslovenstva su u sustini branili svoje vidjenje tog zajednistva, rodjenog u Hrvatskoj kao Ilirizam i vestacki upumpavanog diljem Balkana kroz par vekova. Bice da je svaki od navedenih naroda oduvek tezio sopstvenoj drzavnosti, i to bi mozda i bilo najbolje postovati i probati neki sazivot u miru. Kroz vreme se dokazalo da je vera u istu crkvu jaci amalgam od bilo koje pseudonauke o nekom hipoteticnom zajednickom poreklu.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 18:33) - Rada [neregistrovani]

Srbija je uspela

da prenese na Krf trezor Narodne banke sa zlatom i deviznim rezervama. 1918. se udružila sa delovima Austrougarske čija valuta u tom trenutku nije vredela ništa. Kad smo se 90tih rasturali, zlato koje je Srbija unela u SHS nije izuzeto, već je "bratski" podeljeno. Pametnome dosta-kako smo se pametno udružili.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

Bila bi priča da se žrtve ne broje u stotinama hiljada...

Moglo je biti lepo i dobro, da uslove svega nisu određivali spoljni elementi. Region živi na klackalici ravnoteže interesa britanske politike s jedne strane i nemačko-ruskih interesa s druge strane. Umesto Kraljevine Jugoslavije došla je Titina Jugoslavija, dok je ovaj bio živ, manevrisao je, posle njega svi smo u banani, u banana državama koje liče na Srednju Ameriku...Da je malo barem više mašte...

(ponedeljak, 21. jan 2019, 07:26) - Каменко [neregistrovani]

jarakovicpetar@yahoo.com

Глупих ли коментара!

(ponedeljak, 21. jan 2019, 04:28) - Neša [neregistrovani]

Ah...

Toliko je mnogo "Srba" koji zastupaju "srpske" interese. Prepoznaćete ih po dvoličnosti, dela im se razlikuju od reči. Slušajte šta ko govori ali i pratite šta ko radi.

(nedelja, 20. jan 2019, 22:49) - anonymous [neregistrovani]

@Da,da. Kako da ne.

Па наравно да јесу лоше. У оба рата највише су страдали Срби и они су из обе Југославије извукли најдебљи крај. После првог рата могли смо да створимо шта смо хтели, а понајмање је требало да се петљамо са Хрватима који су хтели хлеба преко погаче. Могли смо да створимо Велику Србију али нисмо, јер смо били заслепљени идејом југословенства и нисмо имали појма уствари колико нас Загрепчани не воле. Та осећања су имала корена још у деветнаестом веку али је неко одлучио да границе иду превише на запад. Могли смо да исечемо Балкан како смо хтели, али смо били наивни. Требало је да вас дамо Аустријанцима или Италијанима

(nedelja, 20. jan 2019, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

zabluda

1918 -najveca zabluda srpskog naroda. Od pobjednika do gubitnika za samo 100 god.

(nedelja, 20. jan 2019, 18:10) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv. Najveca greska u istoriju..

Druze ,,kao i danas tako isto i 1918g.Imperializam
stvarao,,formirao i drzave i federacije i Kraljevine,,i to na taj nacin DAu buduce se zivi u stalnom konfliktu
Za mir i blagostanje velike Sile nisu doprineli apsolut
nista.....Pero


(nedelja, 20. jan 2019, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

Da,da. Kako da ne.

Tzv shs, KJ, SFRJ su sada loše, jer, pobogu, nije stvorena velika Srbija. Da jeste, sve bi bilo idealno i super! Za vašu info, u tim Jugo Tvorevinama su živjeli i drugi narodi , nesrbi, koji se nisu slagali sa takvim tajnim, zamaskiranim, projektima !