Plutajuće kuće u Holandiji

Holanđani su uvek spremni da se prilagode novonastalim situacijama. U nameri da odgovore na posledice globalnog zagrevanja, pokrenuli su projekat „Plutajuće kuće”.

Budući da dobar deo Holandije i Danske leži ispod nivoa mora, Danci podižu nasipe a Holanđani prave i plutajuće kuće. Reč je o pravim kućama za život koje plutaju po površini vode pa ponekad deluje kao da lebde u vazduhu.

Iz njih se veoma jednostavno može doći do kopna preko malih pontona. Neko bi mogao da napravi paralelu s našim splavovima na Adi ili Savi, ali Holanđani su otišli mnogo dalje. Usvojili su nove tehnologije, koristili savremene materijale, napravili jedinstven dizajn i posebnu konstrukciju, zbog čega su te kuće dvadesetak procenata skuplje od klasičnih.

Kućice ponekad budu ispod nivoa vode, a onda se, kada pada kiša, malo izdignu, pa je posebno zanimljivo kako se u zavisnosti od nivoa vode menja vidik.

Pored toga što pomažu Holanđanima u suočavanju sa posledicama globalnog zagrevanja, plutajuće kuće im omogućavaju i da žive u skladu sa prirodom. Formom, oblikom i bojom ti objekti ne odudaraju od okoline.

Godinama su u ovoj zemlji ojačavali nasipe, ali se pokazalo da to nije dovoljno jer klimatske promene ne utiču samo na nivo mora već se menja i nivo reka i kanala.

Ni ove bajkovite plutajuće kuće ne mogu da reše taj problem, ali mogu da budu deo rešenja ili korak dalje ka nekoj boljoj ideji. Reagujući na globalno otopljavanje raznim apelima, strožim zakonima prema zagađivačima, odgovornim odnosom prema energetskoj efikasnosti i ovakvim projektima ‒ Holanđani štite ne samo svoju zemlju već i celu planetu.

Priredila Nataša Nešković 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво