Gujin češalj, fosili i slepi miševi

Na osnovu studija zaštite Zavoda za zaštitu prirode Srbije i predloga Uredbe Ministarstva za zaštitu životne sredine, Vlada Srbije je donela Uredbu o proglašenju spomenika prirode „Pećinski sistem Samar“ i „Tupižnička ledenica“ – dva nova zaštićena područja u 2019. godini.

Spomenik prirode „Pećinski sistem Samar" kod Svrljiga svrstava se u prvu kategoriju zaštićenog područja nacionalnog značaja. Obuhvata površinu od 56,50 ha i stavljen je pod zaštitu sa ciljem očuvanja geoloških, hidrografskih i bioloških vrednosti tunelskog pećinskog sistema fluvio-kraškog tipa.

„Pećinski sistem je razvijen u dva nivoa prohodnih kanala, i sa jednim stalno potopljenim nivoom podzemne kraške cirkulacije. Značajan je i kao stanište retkih i endemičnih vrsta životinja i insekata, posebno vrste zglavkara gujinog češlja, više vrsta slepih miševa, velikog potkovičara, malog potkovičara, dugoprstog večernjaka i fosilnih nalaza životinja iz pleistocena i holocena", navode u Zavodu.

Spomenik prirode „Tupižnička ledenica" nalazi se na teritoriji opštine Knjaževac, svrstan je takođe u prvu kategoriju zaštićenog područja nacionalnog značaja. Tupižnička ledenica je kraška jama na južnom delu planine Tupižnice a kako objašnjavaju u Zavodu, stavlja se pod zaštitu zbog „očuvanja reprezentativnih geomorfoloških, geoloških, hidrogeografskih i bioloških vrednosti kraške jame kao speleološkog objekta tipa statičke ledenice. Na ovom području očuvaće se, kroz posebnu zaštitu, i vrste: klasasta habulica, zdravac, zečja soca, jetrenjača, gujin češalj.

„Pećinski sistem Samar" i „Tupižnička ledenica" povereni su na upravljanje Javnom preduzeću „Srbijašumeˮ.

Zimsko prebrojavanje

Iz Zavoda su saopštili i rezultate zimskog brojanja beloglavih supova. Utvrđena je njihova stabilna brojnost a ističe se i da je kolonija beloglavih supova u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac" najveća na prostoru Balkanskog poluostrva.

Zimsko brojanje realizovano je na nivou balkanskih država. Na osnovu brojanja izvedenog u Bugarskoj, Grčkoj (kontinentalni deo), Makedoniji i Srbiji, utvrđeno je prisustvo između 809 i 811 beloglavih supova na Balkanu.

Pojedinačno, utvrđeno je prisustvo 346 ptica u Bugarskoj, 345 u Srbiji, 90-92 ptice u Grčkoj i 28 jedinki u Makedoniji.

Zimskim cenzusom u SRP „Uvac" zabeležene su 233 jedinke beloglavog supa. Procenjuje se da je ukupna brojnost beloglavog supa na tom području nešto veća i ona prema proceni stručnjaka Zavoda iznosi oko 270 jedinki.

Priredila Maja Stojanović

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво