Potencijalni alkoholičari

Droga je svaka biljna ili sintetička materija koja privremeno utiče na funkcije mozga, menja opažanje, svest, ponašanje. U svetskim studijama, alkohol je na prvom mestu u prikazu najčešće korišćenih droga. Nauka upozorava na posledice ali ipak, svako je odgovoran za svoj život. Ko je odgovoran za mlade?

U Institutu za javno zdravlje pronalazimo Evropsko istraživanje o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima. Od deset šesnaestogodišnjaka, samo jedan nije nikad probao alkohol. Četvrtina ispitanih ga redovno konzumira. Statistika je bolja otkako je uvedena zabrana prodaje alkohola maloletnicima ali većina pronalazi način da popije jer retke su kuće u kojima nema bar jedne flaše pića. Kažu ‒ valja se... Kome valja?

Zvanična naučno zasnovana mera za sprečavanje alkoholizma jeste zabrana konzumiranja alkohola pre punoletstva.

„Alkohol jeste psihoaktivna supstanca i u tom kontekstu i jeste droga. Kao i sve psihoaktivne supstance, menja stanje naše svesti. Preciznije, deluje na više neurotransmitera nego bilo koja druga psihoaktivna supstanca", potvrđuje dr Aleksandar Vujošević, specijalista psihijatrije, predsednik Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije.

Po svim istraživanjima, mladi probaju alkohol već sa 11, 12 godina. I sva istraživanja u Srbiji isto pokazuju, s tim što se kod nas po pravilu alkohol prvi put ne proba u društvu, već u kući ‒ upozorava naš sagovornik.

Na svu sreću, ovde se ne računa masiranje komovicom pri snižavanju visoke temperature. Ako bi se i takav kontakt sa alkoholom uzimao u obzir u anketama, u Srbiji bi sva deca bila potencijalni alkoholičari.

Važno je napomenuti da alkoholizam nije socijalna pojava već bolest! Alkoholičar je bolestan čovek i alkoholizam je vrlo jasna dijagnoza u medicini. Dometi nauke su danas toliki da je uspeh u lečenju izuzetno veliki ali kao i kod svih bolesti, prevencija je bolji način ‒ kaže dr Vujošević.

Zajednica klubova lečenih alkoholičara Srbije iznosi podatak da je Srbija na četvrtom mestu u Evropi po potrošnji alkohola. Svetski prosek je šest litara alkohola po glavi stanovnika. Kod nas je 11 litara. U Zajednici kažu i da prema podacima kojima raspolažu, u osmom razredu osnovne škole 5% učenika svakodnevno pije alkoholna pića. Obratite pažnju ‒ svakodnevno! Pet odsto četrnaestogodišnjaka svakog dana u Srbiji pije alkohol!

Obrazovne ustanove u Srbiji aktivno učestvuju u sprečavanju alkoholizma. Ovim tekstom prevenciju podržava i Obrazovno-naučni program RTS-a. Porodice se mole da ne daju deci alkohol. Od umakanja prsta u rakijsku čašicu dete ne raste. Lekari su sigurni da što ranije dete proba alkohol i što češće uzme i gutljaj, veće su šanse da jednoga dana boluje od alkoholizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи