Evropske prestonice kulture u 2019. godini

Bugarski grad Plovdiv i italijanska Matera biće ovogodišnje „evropske prestonice kulture”. Tokom 2019. godine organizovaće niz događaja, promeniće svoj izgled i preispitaće mogućnosti za razvoj kroz kulturu.

Plovdiv je prvi bugarski grad koji je izabran za evropsku prestonicu kulture a program organizuje pod motom „Zajedno". 

U Plovdivu ali i širom južnog centralnog regiona Bugarske, u gradovima Varna, Sofija i Veliko Tarnovo ‒ tokom 2019. biće organizovano više od 300 događaja. Festivali i projekti u zajednici biće posvećeni temama koje su povezane sa Plovdivom, njegovom istorijom, kulturnim nasleđem i izazovima s kojima se suočava. Biće organizovane i izložbe posvećene ćirilici, kao i zajedničke pozorišne predstave sa predstavnicima iz zemalja Zapadnog Balkana, romske i turske zajednice.

Svečano otvaranje od 11. do 13. januara obeležiće niz događaja na otvorenom i u zatvorenom, uključujući muzičke i plesačke predstave u večernjim satima 12. januara.
Ceremoniji će 12. januara prisustvovati i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel, saopštila je danas Evropska komisija.

Italijanski grad Matera je program organizovao pod motom „Otvori budućnost" a posebnu pažnju posvetiće socijalnom i kulturnom uključivanju i saradnji u inovacijama.
Pored ostalog, Matera će organizovati prvo izvođenje opere „Kavalerija rustikana" na otvorenom u saradnji sa pozorištem „San Karlo", kao i 27 projekata razvijenih sa lokalnim kreativnim zajednicama i partnerima iz Evrope.

Svečano otvaranje 19. i 20. januara okupiće dve hiljade muzičara iz svih sela regiona Bazilikata i iz mnogih drugih delova Evrope. Toj ceremoniji 19. januara prisustvovaće Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. „Inicijativa Evropska prestonica kulture okuplja ljude i naglašava ulogu kulture u izgradnji evropskog identiteta", istakao je, poželevši uspeh Plovdivu i Materi.
Prema njegovim rečima, ti gradovi će pomoći da se osigura dugoročni učinak uspešne Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, koja je pokazala kako kultura može da promeni nabolje gradove i regione.

Program Evropska prestonica kulture ustanovljen je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri.

Evropske prestonice kulture u 2018. su bili gradovi Leuvarden u Holandiji i Valeta na Malti. U 2020. tu titulu će nositi hrvatska Rijeka i irski Golvej a u 2021. rumunski Temišvar, grčka Elefsina i Novi Sad.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво