Srednjoškolci i antička tragedija

Koliko je srednjoškolcima bliska antička tragedija ‒ sastavni deo obavezne školske lektire? Zbog čega se većini učenika ne sviđa način na koji se ona obrađuje u školi? Šta je to što je ipak univerzalno u ovim književnim delima i povezuje savremenog i antičkog čoveka?

U seriji „Čitanje dozvoljeno!", u emisiji posvećenoj antičkoj tragediji, grupa učenika nekoliko beogradskih škola govorila je o ovim temama. Na pitanje da li bi odabrali neku antičku tragediju za čitanje u slobodno vreme, većina učesnika dala je negativan odgovor, uglavnom navodeći kao razlog nedovoljno razumljiv jezik. U okviru lektire, većina je čitala Sofoklovu „Antigonu", pojedini i „Cara Edipa" i Euripidovu „Elektru". Mnogima je prvi tekst ostao dalek i nedovoljno jasan i nije razvio u njima želju da „urone" u ovo doba svetske književnosti.

Pojedini učenici naglasili su da su možda prerano izučavali antičku tragediju, i da je neophodno da se raznim generacijama ona približi na specifične načine. Neke od njih zbunjivao je mit o Edipu, na kome počiva drama, delovi povezani sa ubistvom oca, posebno brak sa majkom. Na pitanje koje su sličnosti antičkog i savremenog čoveka, odgovori su se odnosili uglavnom na borbu za pravdu, ljubav, strast i porodične odnose, postojanje istih problema koji se danas manifestuju na drugačiji način. Takođe, slična je istrajnost antičkog i savremenog junaka, zbog koje obojica stradaju na kraju. Bilo je i učenika koji nisu videli sličnosti među njima.

Gotovo svi učesnici u emisiji smatraju da se antička drama ne obrađuje na časovima na odgovarajući način i da mnogi učenici, pročitavši je, „ne razumeju šta se, u stvari, desilo". Kao najčešću prepreku u razumevanju ističu jezik i „zastarele prevode". Učenici su takođe dali predloge kako bi antička tragedija mogla da se približi srednjoškolcima, a oni se prvenstveno odnose na odlazak na pozorišne predstave, razne vrste dramatizacija na času, tzv. suđenjima pojedinim likovima i slično.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво