Neophodna veća posvećenost u borbi sa klimatskim promenama

Svetski fond za prirodu (WWF) podržao je usvajanje pravilnika o primeni Pariskog sporazuma na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi (COP24), ali je izrazio zabrinutost zbog nedostatka ambicije pojedinih država da rešavaju gorući problem klimatskih promena.

„Svetski lideri došli su u Katovice sa zadatkom da odgovore na poslednja naučna istraživanja koja pokazuju da imamo samo 12 godina da emisiju gasova sa efektom staklene bašte smanjimo za 50 odsto i tako sprečimo katastrofalno globalno zagrevanje. Značajan napredak je ostvaren, ali u Poljskoj se pokazalo da mnoge države i dalje ne razumeju ovu klimatsku krizu", izjavio je direktor programa za klimu i energiju u WWF-u Manuel Pulgar Vidal.

On je ocenio da je srećom Pariski sporazum „imun na geopolitičke oluje" i da je potrebna veća posvećenost država pre 2020. godine, jer je „budućnost svih nas u pitanju".

Najnoviji izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama ukazao je na potrebu da države povećaju svoje ciljeve u borbi sa klimatskim promenama već do 2020. godine, kako bi se globalno zagrevanje zadržalo ispod dva Celzijusova stepena, kako je dogovoreno Pariskim sporazumom, piše u saopštenju WWF-a.
Dodaje se da su velika očekivanja sada usmerena na Samit generalnog sekretara Ujedinjenih nacija koji će se održati 23. septembra 2019.

„Lideri sada imaju jasan zadatak, a to je da na ovu konferenciju u septembru dođu sa većom posvećenošću i unapređenim ciljevima koje će ispuniti do 2020. godine. Sve manje od toga značilo bi politički neuspeh", kazao je Pulgar Vidal.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво