Posebna pijaća voda štitiće astronaute od radijacije

Pijaća voda s novim, posebnim svojstvima štitiće astronaute od radijacije tokom dugih letova u svemir, uključujući i misiju na Mars, navodi se u izveštaju 17. konferencije o svemirskoj biologiji i medicini održanoj u Moskvi.

„Pijaća voda s novim funkcionalnim svojstvima imaće važnu ulogu u sve većoj otpornosti astronauta na radijaciju. Od velikog značaja je laki izotop vode, voda s kontrolisanim i optimizovanim mineralnim sastavom", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Posebno se mora paziti da konzervansi iz vode, poput srebrnih jona, ne dospeju u telo astronauta. Naučnici takođe predlažu da astronauti spavaju u posebnim vrećama napunjenim vodom.

„Predlažemo korišćenje vreća punjenih mešavinom vode i granula polietilena. Voda i polietilen sadrže lake elemente, uključujući vodonik, koji pružaju efikasnu zaštitu od primarnih i sekundarnih neutrona", navodi se u saopštenju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво