Žarko Rošulj – čas odlaska

Žarko Rošulj je autor jedinstvenog, velikog projekta u osam knjiga „Čas opisa časopisa“ ostvarenog u saradnji sa „Institutom za književnost i umetnost“ i „Maticom srpskom“. Prva knjiga je izašla 1995, osma 2017. Reč je o srpskoj šaljivoj periodici od 1830. do 1918. godine. U tom razdoblju izlazilo je više od dve stotine raznorodnih publikacija, listova, časopisa, almanaha, kalendara, rukopisnih izdanja...

Te publikacije na drugačiji način svedoče o srpskoj prošlosti. Razlikuju se (među sobom) po mnogim pojedinostima, počev od mesta i države u kojoj su objavljivane, pa do političke simpatije ili antipatije.
Autor projekta „Čas opisa časopisa" (I‒VIII) više od trideset godina je sakupljao građu koja se nije nalazila u bibliotekama a koja je bila rasuta širom „regiona". Uložio je dosta svoga novca da bi taj posao obavio. Radio je predano, daleko od bučne javne scene i ostvario delo bez koga se srpska književnost i kultura ne mogu sagledati u celini.

Nastanak i trajanje šaljivih publikacija je proces paralelan sa težnjama za slobodom i nezavisnošću srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka. Humor je drugo, često i pravo lice te burne prošlosti čiji je ishod uvek otvoren. Da jedan mali narod ima u tako kratkom periodu toliko šaljivih, satiričnih listova, časopisa i sličnih publikacija ‒ pravi je podvig.
„Čas opisa časopisa" (I‒VIII) specifična je istorija srpskog humora i satire, sa elementima teorije, leksikona...

Pre Drugog svetskog rata u Narodnoj biblioteci Srbije bila je dragocena zbirka šaljivih i satiričnih listova i časopisa, ali je, kao i veliki broj srpskih rukopisnih knjiga neprocenjive vrednosti, stradala u požaru 6. aprila 1941, kada je zapaljiva bomba pogodila zdanje na Kosančićevom vencu. Trebalo je ponovo rekonstruisati našu šaljivu periodiku u meri u kojoj je to moguće. To je bio težak, nepopularan posao koji ne donosi zaradu, već samo trošak. Raditi takav posao znači žrtvovati nešto za buduće generacije. To je uradio Žarko Rošulj i omogućio novim intelektualnim naraštajima, onima koji budu istraživali i čuvali srpsku kulturnu baštinu, ne samo humor, da to rade sa više sigurnosti, znatno lakše i brže, da ne istražuju u bespuću.

Žarko Rošulj je napustio ovozemaljski život, umro je 3. novembra 2018. Naše i buduće generacije duguju mu veliku zahvalnost i poštovanje. Iza sebe je ostavio impresivno delo, istinski istraživački podvig.

Rođen je u Beogradu 1940. godine. Njegova supruga bila je naša znamenita književnica Svetlana Velmar Janković, njoj je posvetio osmu knjigu iz edicije „Leksikon srpske šaljive periodike (1830‒1918)". Od njegove rodbine smo dobili informaciju da je u kompjuteru imao pripremljenu i devetu knjigu. Kao što je radio daleko od savremene medijske glasnosti, tako je mirno i nečujno napustio ovaj svet, kao što to rade mnogi koji iza sebe imaju šta da ostave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво