Budućnost struke u Beogradu

U Beogradu je nedavno održan 49. međunarodni kongres o klimatizaciji, grejanju i hlađenju. Organizovalo ga je Društvo za KGH Srbije, u okviru Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS). O Kongresu smo razgovarali sa profesorom Branislavom Todorovićem, predsednikom Društva za KGH Srbije.

Najznačajnije tematske oblasti Kongresa

Ovaj trodnevni skup se već 49. put održava u Beogradu i svake godine okuplja sve više priznatih stručnjaka koji se bave klimatizacijom, grejanjem i hlađenjem. „Prošle godine je bilo više od 1.100 registrovanih učesnika, a i ove godine imamo četvorocifrenu posetu", istakao je profesor Branislav Todorović.

U skladu sa vremenom i tendencijama u nauci i tehnici, najznačajnije mesto poslednjih godina zauzimaju teme koje se odnose na energetsku efikasnost, zgrade nulte energije, korišćenje obnovljivih izvora energije, zamenu rashladnih fluida koji štetno deluju na čovekovu okolinu i druge aktuelne teme iz oblasti tehnike hlađenja.

Kongres o KGH u svetu i svet na Kongresu 

Kongres o klimatizaciji, grejanju i hlađenju ima svoje mesto u međunarodnom kalendaru stručnih skupova. Društvo za KGH je punopravni član Evropske asocijacije za grejanje i klimatizaciju (REHVA) i Međunarodnog instituta za hlađenje (IIR), međuvladine organizacije čiji je osnivač bila Kraljevina Srbija pre više od 100 godina; pridružen je član Američke asocijacije inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (ASHRAE). Programom Ujedinjenih nacija za zaštitu čovekove okoline (UN Environment) koordinira Ministarstvo zaštite životne sredine, a Društvo za KGH stručno i organizaciono doprinosi tom programu. „Predstavnici tih institucija svake godine aktivno učestvuju u radu Kongresa, pa su i ove godine mnogi od njih bili naši gosti.

Istovremeno sa stručnim predavanjima, priređena je izložba proizvoda i dostignuća koju čini više od 120 izlagača iz zemlje i sveta na 163 štanda u Centru Sava. Sigurni smo da će sledeći, 50. kongres, biti još veći", naveo je profesor Branislav Todorović.

Program za budućnost

Poseban program je organizovan za mlade inženjere, doktorande, studente završnih godina iz zemlje i sveta, koji su i ove godine mogli da slušaju predavanja starijih kolega i pogledaju najveću izložbu struke KGH u ovom delu Evrope. Studenti izlažu radove na engleskom, slušaju izlaganja rukovodilaca ASHRAE-a, REHVA-e, IIR-a, upoznaju se sa predstavnicima kompanija u kojima će jednog dana raditi.

Društvo za KGH Srbije ove godine je pokrenulo Nacionalno studentsko takmičenje koje je održano u četvrtak, 6. decembra 2018, u okviru Studentskog programa. Autor pobedničkog rada je Danijel Todorović, mentor je bio Mladen Tomić. Danijel će imati čast da predstavlja Republiku Srbiju, Društvo za KGH i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu na studentskom takmičenju Evropske asocijacije za grejanje i klimatizaciju koje će se održati u maju u okviru svetskog kongresa CLIMA 2019. u Bukureštu.

Ovogodišnji, 49. po redu kongres i izložba o KGH održavaju se na kraju godine jubileja Saveza inženjera i tehničara Srbije. Sretenjski orden dodeljen SITS-u za vek i po trajanja, dodeljen je svima koji čine tu veliku i značajnu organizaciju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво