Simbolika boja

Boje, baš kao i crte lica, prate emocionalne promene ‒ govorio je Pablo Pikaso.

Uneti malo boje u život ‒ svi znamo šta to znači... razbiti dosadu, promeniti stvari, dati nov život nečemu, udahnuti svežu energiju. Ne možemo utvrditi od kada datira ova metafora ali nije teško pretpostaviti da potiče iz vremena kada boja nije bila tako lako dostupna u svim tonovima i nijansama koje se danas daju zamisliti.

Da li će opustiti, ražalostiti, uneti radost ili nemir, tek ‒ boje su neprekidni okidač i pokazatelj emocija. Prenose određenu energiju i poruku, a istovremeno govore i o samim ljudima. Naime, istraživanja pokazuju da postoji generalno veća naklonost prema toplim nego prema hladnim bojama, da se na skali prijatnosti više procenjuju zasićenije boje nego one manje zasićene i da su ljudima prijatnije svetlije od tamnijih boja. Drugim rečima, postoje razlike u preferenciji boja. Takođe, postoje individualne i polne razlike, i to naročito kod crvenih i ljubičastih boja. Naši muškarci te boje ne vole baš mnogo.

Kako to da boje imaju toliki uticaj na naše živote?

Boje su vrlo intrigantne ne samo za psihologiju nego i za druge nauke, za filozofiju, fiziku, antropologiju. Ono što boje odvaja kao fenomen od drugih perceptivnih vizuelnih fenomena jeste njihova evidentna subjektivnost. I priča o tome da li boje predstavljaju osobine predmeta ili su konstruisane u našem mentalnom sistemu ‒ pratila je nauku i filozofiju vekovima.

I dok opažanje boja može biti pod uticajem subjektivnih faktora, postoje neki efekti boja za koje se smatra da imaju univerzalno značenje. Boje u crvenom spektru poznate su kao tople boje, a one uključuju crvenu, narandžastu i žutu. Ove tople boje pobuđuju širok spektar emocija ‒ od topline i udobnosti, do besa i agresivnosti.

U mnogim kulturama crvena boja predstavlja boju strasti ali je povezana i sa hrišćanskom tradicijom bojenja uskršnjih jaja. S druge strane, u nekim kulturama crvena boja je u sprezi sa alternativnim, čak i skarednim situacijama, kao što je prostitucija, pa tako imamo čuvenu Ulicu crvenih fenjera koja se vezuje za strast.

Boje na plavoj strani spektra poznate su kao hladne boje, a to su plava, ljubičasta i zelena. One se često opisuju kao umirujuće, ali mogu da isprovociraju osećanja tuge ili ravnodušnosti.

Umetnici i dizajneri enterijera vrlo dobro znaju koliki uticaj boje mogu imati na raspoloženje i osećanja. Reč je o moćnom komunikacionom oruđu koje se može koristiti da stimuliše na akciju, utiče na raspoloženje i izazove psihološke reakcije. Neke boje mogu podići krvni pritisak, poboljšati metabolizam ili izazvati naprezanje očiju.

Naravno, uticaj koji će boje imati na nas može biti veoma individualan, a često je ukorenjen u našem sopstvenom iskustvu s bojama ili kulturološkim uticajima. Boja ispunjava celokupan čovekov vidljivi svet, ona je predmet međudisciplinarnih istraživanja, govori i o receptorima čula vida, ali i o karakteristikama jedne ličnosti ili naroda, razvoju emocija i intelekta, poremećajima itd.
Boje su prepune značenja. Simbolika boja gradila se kroz čitavu istoriju, religiju, verovanja i tradiciju. Svaka rasa i kultura ima svoj skup značenja uz određene boje, verovatno jer je boja prva stvar sa kojom se čovek susreo.

„Odjednom blesnu sjajna bela svetlost, začu se grom i prasak. Poče jaka kiša. Sve se boje skupiše od straha i stisnuše jedna uz drugu.
Kiša progovori:
ʼVi, glupe boje, borite se među sobom! Zar ne znate da ste stvorene svaka za svoju posebnu svrhu, jedinstvenu i različitu. Uhvatite se za ruke i pođite sa mnom. Ja ću vas prostreti preko neba u velikom luku boja kao podsetnik na to da ste lepše kad ste zajedno i da možete živeti skupa i u miru.ʼ"

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво