Muškarci, usisivač i štipaljke

Nauka je dokazala ono što mnoge žene znaju godinama. U skoro 50% američkih porodica u kojima decu odgajaju oba roditelja, i majka i otac rade puno radno vreme. Ali kada se vrate kući, žene i dalje rade, i to skoro dvostruko više kada su u pitanju kućni poslovi. Ovaj trend je prvi put razmatran sedamdesetih godina prošlog veka, kada se nazivao „druga smena".

Deo problema je u tome što muškarci misle da u kući obavljaju isti obim posla kao i žene. Mnogi od njih su to i izjavili u istraživanju u kome je učestvovalo više od 1.800 roditelja. Žene se s tim nisu složile, rekavši da rade više posla. Prema rezultatima nekoliko studija u kojima se od bračnih parova tražilo da vode dnevnik o urađenim kućnim poslovima ‒ žene su u pravu.

Podaci jednog istraživanja pokazuju da žene troše skoro duplo više vremena na rad u kući (18 sati u odnosu na deset ‒ koliko troše muškarci). A osim što vremenski manje rade od žena, muškarci se bave „zabavnijim stvarima", na primer, igraju se sa decom.
Istraživači su utvrdili da žene rade više od muškaraca i kada stigne prinova. Pre te prekretnice, ako oboje rade puno radno vreme ‒ partneri uglavnom ravnomerno dele obaveze.

I premda očevi danas mnogo više vremena provode sa decom (više nego ikada ranije), oni zapravo manje vremena troše na kućni rad nego što su to činili devedesetih. Zašto su važni navedeni podaci? Osim pitanja pravedne podele posla, takva situacija ima i mentalne i fizičke efekte na zdravlje. Žene koje se osećaju opterećenije kod kuće kažu da su manje raspoložene da preuzmu dodatne zadatke na poslu koji mogu biti ključni za njihov napredak u karijeri.
Poznate su tvrdnje da su žene „prirodno pažljivije i bliže deci" i da je stoga ʼnormalnoʼ što provode više vremena sa potomstvom. Međutim, taj isti argument se ne može upotrebiti kada je reč o čišćenju poda ili sređivanju frižidera. Kako Brajs Kovert navodi: „Ne postoji biološka determinanta za kućne poslove. Nijedan pol nije fizički predodređen da baca smeće ili pere sudove."

„Sve ide od kuće!"

Razmišljanje o tome zašto postoji ova nepravedna situacija, može nas vratiti u detinjstvo, kada devojčice obično rade više kućnih poslova od dečaka a pri tom za to ne dobijaju džeparac. To je možda razlog što kasnije, kada imaju 35 godina i u kuću donose istu platu kao i njihov muž ‒ često veruju da je održavanje kuće njihova odgovornost.

Primeri ponašanja roditelja takođe su važni. Sinovi majki koje imaju karijeru pokazaće u budućnosti više interesovanja za napredovanje na poslu, a ćerke takvih majki takođe će dobro zarađivati i napredovati do viših pozicija. Statistika kaže da kada sinovi „domaćica" odrastu i osnuju porodicu ‒ vrlo malo „rade po kući". Možda to objašnjava činjenicu da nezaposleni muškarci obavljaju manje kućnih poslova nego zaposlena žena.

Dobra vest je da je došlo vreme u kome će biti manje posla za sve koji rade kućne poslove. Prema preseku anketa rađenih u SAD koje su se odnosile na dužinu vremena potrebnog za poslove u domaćinstvu ‒ ono je danas za 23 posto kraće u odnosu na period od pre 50 godina. Takođe, u odnosu na muškarce koji su bili „glava porodice" pre pola veka, današnji očevi trostruko više vremena provode s decom.

 Priredila Maja Stojanović

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи