Mrtvo more nestaje do kraja ovog veka?

Da li će Mrtvo more sasvim iščeznuti do kraja ovog veka ‒ pitanje je koje muči veliki broj stručnjaka. Njegovo lagano nestajanje povezano je sa preteranom eksploatacijom reke Jordan.

Resursi reke Jordan polako se iscrpljuju i samim tim povećava se opasnost da Mrtvo more zauvek nestane. Kako bi se zaustavilo njegovo dalje isušivanje, razmatrano je da se reka poveže s velikim kanalom koji vodi u Crveno more i koji je udaljen čak 180 kilometara. S druge strane, pokazalo se da to baš i nije najbolje rešenje jer se iskopavanjem kanala pored puteva stvaraju veliki krateri koji mogu biti ozbiljna opasnost.

Mnogo je turističkih objekata koji se polako gase a čitava sela duž mora nestaju. Sve to pričinjava veliku štetu kako moru koje nestaje tako i ekonomiji obližnjih stanovnika.

U poslednjih pedeset godina Mrtvo more se smanjilo za trećinu. Uzrok je i eksploatacija mineralnih materija i izvora, kao i isušivanje reke Jordan.

Lokalne vlasti razmatraju postavljanje velike cevi koja bi upumpavala vodu u Crveno more na jugu a zatim odvodila tu količinu vode na 200 kilometara udaljen sever do Mrtvog mora. To bi značilo da se svake godine u Mrtvo more ulije količina vode koja je dovoljna da se napuni 100.000 olimpijskih bazena.

Postoji i bojazan da će vode Crvenog mora, koje su siromašne mineralima neizbežno degradirati postojeće koncentracije minerala Mrtvog mora i da će se tako smanjiti koncentracija soli.

Izraelski inženjeri upućeni u ovaj problem tvrde da mešanje dveju voda može da rezultira pojavom algi i drugih organizama, što bi promenilo boju Mrtvog mora i u njemu izazvalo pojavu života. Da bi se izbegao takav scenario, priliv vode iz Crvenog mora trebalo bi da se umanji za polovinu od predviđene količine.

Aktivisti za zaštitu okoline napominju da sada može da se hoda u delovima gde je nekada visina vode bila iznad glave. Sprečavanje isušivanja Mrtvog mora i preterane eksploatacije reke Jordan na listi su prioriteta izraelske vlade. 

Priredila: Nataša Nešković 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво