Zašto sneg čini svet tako tihim?

Često priljubljeni uz okno prozora gledamo kako piruete pahulja streme ka asfaltu ili zamrznutim ostacima najupornije trave. Rekli bismo da su pahulje lepe, deca najbolje znaju da su čak i „ukusne“, ali kako zvuče? Ljudima ‒ nikako! Zbog čega?

Na pitanja zašto su pahulje nečujne i zbog čega se svet smiruje dok sneži ‒ ljudi daju raznovrsne odgovore, među kojima su i oni da je to ʼzato što sneg pada polakoʼ, ʼzbog toga što su se ptice sakrileʼ ili ʼzato što sneg podstiče umirujuće misliʼ...

Naravno, pravi razlog opisanog fenomena utemeljen je u fizici ‒ i u vezi je sa oblikom i sastavom samih pahulja.

„Sneg je porozan, a tipično porozni materijali kao što su, na primer, razne pene dobro apsorbuju zvuk", kaže Dejvid Herin, profesor na Univerzitetu u Kentakiju.

Zamislite sneg kao kartonske kutije za jaja koje se koriste za izolaciju u zvučnom studiju, takozvanoj gluvoj sobi. Na sličan način, kad sneg padne i potpuno prekrije ulice, automobile i šetališta, može veoma uspešno da neutrališe zvuke.

„U takvim uslovima, merili smo mogućnost apsorbovanja zvuka na skali od nula do jedan i pokazalo se da sneg ima vrednost od 0,5 pa do 0,9, što znači da jako dobro upija zvuk", objašnjava profesor Herin.

A šta se dešava pre nego što sneg potpuno prekrije zemlju? Sigurno je da pahulje, kada padnu, emituju neki zvuk, ali ljudsko uho ga ne može osetiti.

S druge strane, za životinje koje čuju pad pahulja (vukove, slepe miševe, ptice) to i nije baš neka simfonija. Često se dok pada sneg povlače u sklonište. „Kada snežne pahulje padaju u vodu, za ribe je to nešto nalik zvuku ʼteretnog vozaʼ", objašnjava Lorens Čum.

Ali u gradovima, nakon što sneg zavlada ulicama, mir koji uzrokuje ne traje dugo. Kreću redovne aktivnosti pa se čuju vozila koja nanose šljunak i so, škripa čizama žurnih pešaka, lopate revnosnih građana koji bi da počiste ispred svojih zgrada ili radnji... Zvuci „borbe sa snegom" postaju još jači kada sneg očvrsne i pretvori se u led.

Možda ipak ne treba da očekujemo veću tišinu kada krene da sneži...

Priredila Maja Stojanović 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи