Spas za bebe kornjače

Ljubitelji životinja u Oregonu mogu da uživaju u društvu novih stanovnika zoo-vrta. Reč je o bebama kornjačama. Ima ih petnaest i osvajaju simpatije kako osoblja tako i posetilaca tog vrta.

Sićušne kornjače, manje od jednog novčića, prebačene su iz divljine u bezbedno okruženje ‒ Zoološki vrt Oregon. To će biti siguran smeštaj za petnaest beba dok ne odrastu. Kada postanu spremne za „veliki svet", biće vraćene u svoje prirodno stanište.

Sada su veoma male i mnogo je grabljivica kojima bi bile lake mete. Najveća opasnost u prirodi preti im od žaba kreketuša koje ih napadnu čim se izlegu.

Prirodno stanište kreketuša je na istoku Sjedinjenih Država, ali se u Oregonu smatraju invazivnom vrstom. Američka kreketuša je najkrupnija vrsta žabe na tom kontinentu. Teška je skoro pola kilograma i najveća je pretnja malim kornjačama i brojnim ranjivim vodenim bićima.

Malene kornjače pronađene u prirodi smeštaju se u laboratoriju zoološkog vrta, namenjenu očuvanju te vrste, gde ostaju sve dok ne dostignu težinu od 50 grama. Reč je o jezerskim kornjačama koje se nalaze na listi ugroženih vrsta u Vašingtonu i osetljivih vrsta u Oregonu.

Do pre desetak godina bile su gotovo istrebljene, dok se danas beleži porast i registrovano je 1.500 jedinki sačuvanih u zoološkom vrtu. Mnoge od njih su vraćene u prirodu posle kritičnog perioda odrastanja.

Priredila: Nataša Nešković

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара