Energetika i klimatske promene

Skup o srpskoj energetici i klimatskim promenama, održan je 26. novembra u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti. Bio je posvećen temama od velikog značaja za stanovništvo i državu a otvorio ga je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Skup je zamišljen kao serija predavanja praćenih konstruktivnom razmenom mišljenja između predstavnika privrede, struke, države i potrošača, u cilju pronalaženja uravnoteženih rešenja.

U srpskoj energetici i odnosu prema klimatskim promenama i životnoj sredini postoje otvorena pitanja, a otvaraju se i značajna nova. Odluke o resursima (ugalj, nafta, gas i obnovljivi izvori), izboru i načinu primene novih tehnologija, te razvoju energetike u celini, treba donositi tako da, pre svega, odgovaraju interesima Srbije. Postoji potreba da se preduzmu sve razumne mere radi ublažavanja daljih promena klime, kao i potreba da se privreda i društvo što pre prilagode klimatskim promenama.

Dr Slobodan Vukosavić, predsednik Organizacionog odbora skupa i dopisni član SANU, približio nam je tematiku manifestacije.

Koji kriterijumi su bili relevantni u organizovanju ovog naučnog tematskog skupa?

‒ Ove godine organizovan je skup o energetici i klimatskim promenama sa ciljem da pruži platformu za jednu konstruktivnu diskusiju i razmenu mišljenja između stručnjaka, korisnika energije, proizvođača energije i svih zainteresovanih.

Problem energetike i klimatskih promena je problem o kome danas razmišljaju mnogi u svetu. Potrebno je obezbediti sigurno, dostupno, prihvatljivo snabdevanje energijom, a da pri tom nema previše negativnih uticaja na okruženje, jer nema neutralne energetike. Svaka energetika ima određeni negativni uticaj na životnu sredinu i sve i da stavimo po strani tradicionalne termoelektrane i obnovljive izvore i zanemarimo njihove negativne uticaje na okruženje, ostaje okolnost da sva energija koju iskoriste potrošači, biva predata ambijentu i zagreva okruženje, utičući tako u nekim slučajevima na mikroklimu.

Kako se u drugim zemljama postavljaju prema tom problemu?

‒ Postoje različiti pogledi na to kako treba koncipirati energetiku i oni se menjaju od države do države, nema jedinstvenog recepta i zato je potrebno da i mi danas razmotrimo šta je u najboljem interesu srpskog stanovništva i države.

Ako uzmete primer Italije, ona planira da uvozi električnu energiju, ali želi da ima čistu životnu sredinu nadajući se da će na račun turizma ili zdrave hrane, koji će biti u ekspanziji u uslovima čistog okruženja, ostvariti prihod na osnovu koga će platiti tu uvezenu energiju.

Poljska želi da ima sigurno i bezbedno napajanje energijom, prihvatljive cene energije, jer se ona ugrađuje u svaki proizvod i utiče na konkurentne zemlje, a Poljaci žele da budu konkurentni, da iskoriste svoj vrlo kvalitetan ugalj.

Kako je pozicionirana Srbija?

‒ Gde treba pozicionirati Srbiju predlažu stručnjaci, učesnici ovog skupa; kroz diskusije i predavanja, predloge zaključaka daju viđenje puta prihvatljivog za našu zemlju.

Pred Srbijom su nove inicijative i zahtevi da se intenziviraju promene u energetskom sektoru i postave ambiciozni energetski i klimatski ciljevi za naredne decenije. Pokrenute u dobroj nameri, dosadašnje direktive i preporuke imale su većinom pozitivne efekte.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи