Festivalska atmosfera na Hemijskom fakultetu

Kada se udruže pelene za bebe, tečni magneti iz zvučnika, kiselo-bazni indikatori iz crvenog kupusa i još atraktivnih eksperimenata ‒ dobije se Festival hemije, održan prvi put proteklog vikenda na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Približno 150 učenika osmog razreda iz osam škola iz Beograda i okoline učestvovalo je u izradi jednostavnih i bezbednih eksperimenata zajedno sa nešto starijim, specijalno obučenim demonstratorima.

Učenici su saznali koji to sastojak u pelenama upija tečnost, kako i zbog čega sok od crvenog kupusa menja boju kada mu se dodaju limunov sok, soda-bikarbona ili domestos. Veliko interesovanje izazvali su eksperimenti u kojima crna tečnost (jedinjenje gvožđa, koje se inače nalazi u zvučnicima ili na traci audio i video kaseta, suspendovano u biljnom ulju) pod dejstvom magneta pleše po zidovima plastične tube i demonstracija kako se jedna vrsta plastičnih kesa lako rastvara u vodi a druga napunjena vodom sama „zaceli" mesto probušeno olovkom.

„Ovo je bio način da im pokažemo značaj i sveprisutnost hemije u svakom segmentu našeg života o čemu možda nisu ranije ni razmišljali, pomoću hemikalija koje se mogu naći u svakom domaćinstvu", rekao je za Portal RTS-a Vuk Filipović, jedan od organizatora, član upravnog odbora Kluba mladih hemičara Srbije.

Važan deo Festivala bilo je poučavanje učenika bezbednom radu u naučnoj laboratoriji. „Najpre smo sve učesnike edukovali o značaju bezbednosti u hemijskoj laboratoriji. Iako eksperimenti nisu opasni, svima smo obezbedili zaštitnu opremu ‒ mantile, zaštitne naočare i rukavice", objasnio je Filipović.

Zanimljiva hemija je dostupna svima

U cilju promovisanja hemije među mladima na globalnom nivou, Američko hemijsko društvo (ACS) pokrenulo je manifestaciju „Festival hemije" gde profesori, nastavnici i studenti hemije i srodnih nauka, pomoću praktičnih eksperimenata demonstriraju i naglašavaju važnost hemije u svakodnevnom životu. Od 2010. godine održana su 42 festivala širom sveta, koje je posetilo približno 60.000 ljudi.

„Veoma smo zadovoljni. Videli smo ogroman entuzijazam i interesovanje kod dece. Ovaj događaj je organizovao Klub mladih hemičara u saradnji sa Srpskim hemijskim društvom. Aplicirali smo za grant Američkog hemijskog društva i dobili smo sredstva za ovaj događaj", dodao je naš sagovornik.

Organizatori veruju da će Festival hemije zaživeti kod nas i da će se proširiti i na druge gradove Srbije. Snimci svih eksperimenata biće dostupni na Jutjub kanalu i društvenim mrežama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се