Umetnost u Muzeju vazduhoplovstva

U prvoj polovini decembra Muzej vazduhoplovstva u Beogradu prikazaće specijalno oslikan avion i skulpture na kojima su umetnici Marko Ćulum, Stevan Jovanović i Marko Ivković počeli da rade krajem aprila. Ovaj projekat (koji se sastoji iz još dva projekta) pokrenut je sa ciljem da promoviše kulturu i doprinese da što više posetilaca poseti Muzej.

Prvi projekat je ručno rađena metalna skulptura autora Marka Ivkovića (Metalartist), koja će biti predata Muzeju vazduhoplovstva i time postati jedan od mnogobrojnih i jedinstvenih eksponata. Sama skulptura, prema Markovom predlogu, rađena je u duhu jugoslovenske avijacije i čine je četiri elementa: lansirna rampa, nakovanj, ruka sa maljem i avion.

Skulptura priča priču o moćnoj jugoslovenskoj avijaciji u periodu posle Drugog svetskog rata do kraja 20. veka koja je samostalno funkcionisala, bila inovativna i pratila velike svetske sile u proizvodnji aviona.

Metalartist od metalnog otpada, zupčanika, šrafova, metalnih ploča i delova automobila pravi nerealne skulpture, koje na prvi pogled ‒ bez obzira na materijal i delove od kojih su sačinjene ‒ odišu neverovatnom energijom i životom. Konkretno, moj posao podrazumeva organizaciju izvođenja radova, da sam proces radova dokumentujemo foto i video materijalom, pronađemo potencijalne sponzore i saradnike na projektu i predstavimo radove javnosti", kaže Stevan Jovanović, jedan od autora projekta.

Drugi projekat je ručno oslikavanje prvog domaćeg aviona koji je imao sposobnost da leti brže od zvuka. Predlog za oslikavanje dao je Marko Ćulum (Ćulum Metod Marko Art), koji je izabrao kombinaciju ptice orla, po kome avion i nosi ime, i srpske trobojke i oznake srpske avijacije ‒ rondela.

„Avion na kom sam radio ‒ Orao J22 „penzionisan" je vojni borbeni avion, dužine 13 metara, raspona krila 9,60 metara, ukupne površine krila 26 kvadratnih metara sa jedne strane i visine 4,50 metara, dok je ukupna površina oslikavanja iznosila oko 130 metara kvadratnih", izjavio je Marko.

Projekat je u završnoj fazi izrade, metalna skulptura je gotova. Ova tročlana ekipa nazvala je sebe Craft&Art, a na projektu su radili iz čistog entuzijazma, bez novčane naknade i uz pomoć sponzora koji su obezbedili boje i materijale potrebne za rad.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи