Naučnicama iz Novog Sada nagrada Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju

Naučnice novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta dr Marija Lesjak, dr Ivana Beara i dr Nataša Simin i preduzetnica Bojana Mumović Peruško, takođe iz Novog Sada ‒ osvojile su, kao tim „FeJuice“, drugu nagradu za najbolju poslovnu ideju u oblasti hrane na prestižnom takmičenju Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Finale takmičenja održano je u Budimpešti, gde se od početnih 75 timova iz Evrope, takmičilo šest najboljih u kategoriji „hrana". Članovima žirija predstavljale su se inovativne poslovne ideje u formi poslovnog plana i prezentacije u trajanju od četiri minuta.

Novosadska ekipa je kao startap „FeJuice" predstavila inovativni proizvod ‒ sokove od voća i povrća za prevenciju i tretman anemije. Ideja za sokove je proistekla iz naučnoistraživačkog rada naučnica sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Žiri je na osnovu kvaliteta tima, atraktivnosti ideje i potrebe tržišta za datim proizvodom dodelio najboljima novčane nagrade kao priznanje i podstrek za dalji razvoj njihovog poslovanja.

Nagrađene članice tima navode za Internet portal RTS-a da su se spremale duže od šest meseci. Posebno ističu mentorski rad sa profesionalcima iz sveta biznisa pod pokroviteljstvom Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, koji su ih savetovali kako da do detalja razviju poslovni plan.

„Finale i dodela nagrada su samo šlag na torti iscrpnog procesa kroz koji smo stekle saznanja i veštine koje će nam pomoći u daljem razvoju posla", kaže za naš portal Bojana Mumović Peruško.

Iako su se na takmičenje prijavile kao startap koji nema direktne veze sa fakultetom, Prirodno-matematički fakultet je doprineo njihovom uspehu zato što, kako one naglašavaju, motiviše svoje zaposlene da pronađu put ka komercijalizaciji svojih istraživanja.

Važnost iskustva u poslovnom okruženju

Pitali smo preduzetnicu Bojanu Mumović Peruško koliko je važno u jednom takmičarskom timu, pored profesora, imati i preduzetnika.

Ona smatra da je neophodno u timu imati i nekoga sa iskustvom u poslovnom svetu. „Profesori, pogotovo oni iz prirodnih nauka, nemaju iskustva u mnogim aspektima poslovanja koji su neophodni za uspeh, kao što su npr. marketing, prodaja, promocija, logistika itd. Za razvoj posla neophodne su različite veštine i zato sam kao iskusna preduzetnica deo `FeJuice` tima", objasnila nam je.

Članice tima se nadaju da će ishod velike kliničke studije o delotvornosti napitaka, koja je u fazi priprema, biti više nego pozitivan. Za studije su potrebna znatna sredstva, a kako naglašavaju, prihod od dobijene nagrade dobra je polazna osnova.

Na naše pitanje o tome kakve su mogućnosti da se u slične projekte u budućnosti uključe i studenti novosadskog PMF-a, profesorke Simin, Beara i Lesak odgovaraju da one studente stalno podstiču da razvijaju preduzetnički duh.

„Insistiramo da uoče veliki komercijalni potencijal u svakom otkriću iz bazičnih nauka. Zasad na fakultetu nema sličnih projekata koji bi uključili studente. S obzirom na to da je koncept koji povezuje preduzetništvo i prirodne nauke veoma popularan danas u procesu obrazovanja i da predstavlja trend u inostranstvu, očekivano je da će se i kod nas na fakultetu pojaviti slični projekti", zaključuju naše sagovornice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво