Dve decenije u službi prirode juga Srbije

Zavod za zaštitu prirode Srbije ove godine obeležava značajan jubilej: sedamdeset godina postojanja. Tim povodom je predstavljen i rad Kancelarije u Nišu, kojom je pre dvadeset godina proširena organizaciona mreža institucionalne zaštite prirodnog nasleđa u našoj zemlji.

Svečano obeležavanje dvadeset godina rada niške Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode Srbije održano je u Oficirskom domu u Nišu.

„Kancelarija u Nišu otvorena je upravo zato što se nalazi u epicentru balkanskog biodiverziteta i geodiverziteta, što je dovoljan razlog da štitimo prirodu ovog dela naše zemlje", istakao je mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu.

Dodao je da u početku niko nije znao za rad Kancelarije, ali da im se danas građani svakodnevno obraćaju zbog problema koji su u vezi sa životnom sredinom. „Osnovni problemi na čijem prevazilaženju treba raditi jesu neplanska i divlja gradnja u zaštićenim područjima", naglasio je Jović.

Direktor Zavoda mr Aleksandar Dragišić predstavio je rad Kancelarije i istakao da je značajna iz više razloga. Kako je naveo, ona omogućava „zaštitu i mudro upravljanje prirodnim resursima jugoistočne Srbije, koja se po jedinstvenosti prirodne baštine izdvaja u ukupnom nasleđu naše zemlje; zatim olakšan stručni nadzor zaštićenih područja od nacionalnog i međunarodnog značaja, kojih u jugoistočnoj Srbiji trenutno ima oko dvadeset".

Dragišić je dodao da je ostvarena i saradnja sa upravljačima, koja se ogleda u višegodišnjim istraživanjima, dok sa inspekcijskim službama, udruženjima građana i pojedincima sarađuju pri zbrinjavanju oduzetih, napuštenih ili povređenih divljih životinja. Istakao je i saradnju s medijima, naučno-obrazovnim institucijama i upravom Grada Niša.

Kancelarija Zavoda nije slučajno ustanovljena u Nišu. Razlog tome je ‒ objašnjava Dragišić ‒ što se na prostoru jugoistočne Srbije nalazi oko 33 procenta ukupne zaštićene teritorije u Srbiji. „Kolektiv u niškoj Kancelariji ‒ u kojoj radi 11 saradnika ‒ kroz timski rad sa kolegama iz sedišta Zavoda obavlja stručne poslove zaštite i očuvanja prirode i prirodnih vrednosti ovog dela Srbije i potrebno ga je proširiti kako bi zaštitili još više prirodno vrednih područja i odgovorili izazovima Evropske unije", naglasio je.

Skriveni uglovi Srbije 

Na obeležavanju jubileja dodeljene su zahvalnice onima koji su postigli važne rezultate u očuvanju prirode ‒ predstavnicima udruženja građana, upravljačima zaštićenih područja, predstavnicima medija, političarima, profesorima... Posthumno dodeljenom poveljom ukazano je i na sve ono što je biolog prof. dr Spas Krumin Sotirov učinio za izučavanje biljnog i životinjskog sveta jugoistočne Srbije. Na njegovu inicijativu organizovan je simpozijum povodom sto godina proučavanja flore Niša i okoline.

Na svečanosti je premijerno prikazan film Buđenje prirode, realizovan u saradnji Zavoda i Biološkog društva „Dr Sava Petrović" iz Niša, u okviru projekta „Skriveni uglovi Srbije". Emitovan je i spot Koncerta za prirodu muzičkog sastava EYOT, snimljen u Specijalnom rezervatu prirode „Suva planina", kao primer saradnje na jedinstvenom projektu promocije prirodnih vrednosti.

Predeli najznačajnijih zaštićenih područja jugoistočne Srbije bili su prikazani i na izložbi fotografija na kojoj su predstavljeni motivi 12 zaštićenih područja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво