„Evropski projekti ‒ od ideje do realizacije“ u Užicu

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i Desk Kreativna Evropa Srbija, u saradnji sa Udruženjem vizuelnih umetnika Užice organizuju događaj „Evropski projekti ‒ od ideje do realizacije” u petak 23. novembra, u 12 sati u Galeriji „Reflektor“ u Užicu.

Gostovanje u Užicu je prilika da se razgovara o potencijalima projektnih ideja i saradnje u okviru evropskih programa Kreativna Evropa i Evropa za građane i građanke. Organizatori očekuju predstavnike organizacija civilnog društva, biblioteka, pozorišta, izdavačkih kuća, galerija, muzeja, lokalnih samouprava, arhiva, zavoda iz Užica, Požege, Bajine Bašte, Čačka, Novog Pazara, Prijepolja, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i drugih zainteresovanih strana.

Evropa za građane i građanke

Program Evropa za građane i građanke (Europe for Citizens) ima za cilj promovisanje evropskog identiteta i evropskog građanstva, kao i jačanje učešća građana u svim vidovima života zajednice. Opšti ciljevi programa doprinose boljem razumevanju Evropske unije, njenih vrednosti, istorije i različitosti, kao i promociji evropskog građanstva i unapređenju građanskog i demokratskog učešća na evropskom nivou. Nacionalna kontakt tačka za Program je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, koja ga promoviše, organizuje info sesije, radionice i konferencije. Kancelarija takođe pruža podršku zainteresovanima u pripremi projektne aplikacije i pomoć u pronalaženju partnera u drugim državama učesnicama Programa.

Desk Kreativna Evropa

Program Kreativna Evropa je glavni program Evropske unije za kulturu za podršku projektima saradnje ustanova i organizacija u kulturi iz različitih evropskih zemalja. Programom se takođe podržavaju inicijative da se prevedu i promovišu književna dela evropskih autora u Evropskoj uniji i šire, osnivanje mreža koje omogućavaju konkurentnost i međunarodnu delatnost kulturnog i kreativnog sektora, kao i osnivanje platformi za promociju mladih talenata, njihovih dela i projekata.

Desk Kreativna Evropa Srbija oformljen u okviru Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije deo je programa Kreativna Evropa, čiji je zadatak da podstakne i podrži učešće organizacija i ustanova kulture u programu Kreativne Evrope. Desk Kreativna Evropa Srbija se u praksi dokazao kao dragocen saradnik i savetnik prilikom prijavljivanja za programe. U seminarima održanim proteklih godina učestvovali su i nosioci uspešnih projektnih priča iz Srbije. Seminari su tematski bogati, odlično organizovani, uz prijatnu atmosferu u kojoj se saveti i pomoć otvoreno traže, a iskustvo i tajne uspeha nesebično pružaju.

Javni poziv za podnošenje projekata saradnje 2019.

Na Javnom pozivu za podnošenje projekata saradnje 2019. kao rok je određen 11. decembar 2018, do 12 sati po briselskom vremenu.

Prilikom smišljanja projekata, projektnu ideju bi trebalo usmeriti ka jednom od tri cilja konkursa:

- jačanje kapaciteta evropskih kulturnih i kreativnih sektora tako da deluju transnacionalno i na međunarodnom nivou, kao i promovisanje transnacionalne cirkulacije umetničkih dela; transnacionalna mobilnost profesionalaca u kulturi, a naročito umetnika;

- doprinos razvoju publike kroz smišljanje novih i inovativnih načina rada s publikom, kao i unapređenje dostupnosti kulturnih programa i sadržaja, s posebnim fokusom na decu, mlade ljude, osobe sa invaliditetom i marginalizovane grupe;

- doprinos inovacijama i kreativnosti u oblasti kulture ‒ kroz testiranje novih poslovnih modela i inovativnih modela prihodovanja, menadžmenta i marketinga u kulturnom sektoru ‒ a naročito u korišćenju digitalnih tehnologija i razvoju veština profesionalaca u oblasti kulture za primenu digitalnih alata.

Aplikacije, uslovi konkursa, evropski partneri, kao i pomoć Deska Kreativna Evropa Srbija prilikom pisanja projekta, dostupni su na veb-adresi: http://kultura.kreativnaevropa.rs, a ukoliko imate nedoumice ili pitanje u vezi sa svojim projektom, možete zakazati i sastanak sa članovima tima Deska Kreativna Evropa Srbija.

Priredila Mirjana Bjelogrlić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво