Petnica: Godišnji konkurs za srednjoškolce za 2019.

Istraživačka stanica Petnica, evropska prestižna institucija za rad sa mladim talentima, raspisala je konkurs za svoje programe u 2019. godini. Srednjoškolci iz svih krajeva naše zemlje koji se interesuju za prirodne, društvene ili tehničke nauke dobrodošli su da se prijave za učešće u još jednoj godini istraživanja i zanimljivih programa u Petnici.

Istraživačka stanica Petnica već 36 godina uspešno radi na obrazovanju mladih generacija koje se zanimaju za prirodne, društvene i tehničke nauke, i koje žele da se usavršavaju i prave prve korake u nauci.

 „Zainteresovani srednjoškolci, kojima možda regularan sistem školovanja nije dovoljan a vole astronomiju, fiziku, elektroniku, računarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istoriju, lingvistiku, arheologiju ili grafički dizajn ‒ dobrodošli su da se prijave na konkurs Petnice" ‒ kaže Nikola Božić, programski direktor u Petnici.

Petnica se na mapi obrazovnih institucija za rad sa talentima u Evropi danas nalazi vrlo visoko, zahvaljujući rekonstrukciji, izgradnji i opremanju naučnom opremom od pre nekoliko godina. Zato evropske institucije Istraživačku stanicu Petnica svrstavaju u vodeće institucije te vrste u celoj Evropi.

Božić objašnjava i ko su oni koji treba da dođu u Petnicu: „Naša želja je da identifikujemo motivisane i zainteresovane srednjoškolce. Oni ne moraju imati najbolje ocene ili biti takmičari, ali ako vole nauku, i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće, onda je Petnica za njih pravo mesto. Dovoljno je da nam svoja interesovanja i dosadašnje aktivnosti dobro predstave i istaknu se među svim ostalim prijavljenim kandidatima, i postaće polaznici naših programa".

Mreža sa više od osamsto stručnih saradnika

Nakon procesa izbora, polaznici će naredne godine imati priliku da svoje prve korake u nauci prave na najmodernijoj opremi u Petnici, a sa njima će raditi najbolji mladi naučnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji.

„IS Petnica raspolaže vrhunski opremljenim kabinetima i laboratorijama ‒ za hemiju, biohemiju, biologiju, fiziku, elektroniku, arheologiju, geologiju... U planu je izgradnja astronomske i klimatološke opservatorije. Laboratorije i kabineti u Petnici su multifunkcionalni i fleksibilni i omogućavaju mladima da dožive iskustvo naučnog istraživanja na realnim problemima, pomoću profesionalne naučne opreme. Imamo svoj hotel kapaciteta 170 mesta. Sobe imaju jedan, dva, tri ili četiri ležaja, sve su klimatizovane i poseduju kupatilo. U okviru hotela je i desetak sala za rad različitog kapaciteta. Restoran sa kuhinjom može jednovremeno uslužiti do 250 osoba. Petnička naučna biblioteka sadrži više od 50.000 knjiga i časopisa i desetine hiljada elektronskih publikacija. Uslovi za rad su, dakle, odlični", objašnjava Božić.

Petničke obrazovne aktivnosti su oslonjene na široku mrežu sa više od 800 stručnih saradnika koji u svojstvu gostujućih predavača, mentora ili savetnika učestvuju u kreiranju i izvođenju različitih kurseva i kampova. Oni dolaze sa više od stotinu fakulteta ili naučnih instituta i mnogi od njih su bivši polaznici petničkih programa. Sve ovo ukazuje na visok kvalitet programa, kao i na aktuelnost sadržaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво