Dobre i loše strane multitaskinga

Iako se mnogi ponose time što mogu biti takozvani multitaskeri, istina je da rad na previše stvari istovremeno zapravo ‒ smanjuje radni učinak.

Prema jednoj ranijoj studiji, pri istovremenom izvršavanju više različitih zadataka naša produktivnost može biti čak 40 odsto manja nego kada smo fokusirani na jednu radnju.

Stručnjaci poručuju: kada sledeći put budete u iskušenju da radite više stvari istovremeno ‒ čak i ako je reč o najjednostavnijim radnjama poput slušanja emisije prilikom pripremanja večere ‒ preispitajte svoje akcije.

Dr Džejn B. G. Tornator, psihoterapeut iz Sijetla, veruje da se sve svodi na to ‒ šta nam je najvažnije. „Pitanje koje bi trebalo sebi postaviti jeste: Da li se osećam napetije dok istovremeno nešto slušam i pravim večeru? Možda to ne shvatate, ali taj dodatni šum može da odvraća više pažnje nego što mislite", objašnjava ona.

Da li se određena aktivnost smatra multitaskingom ‒ često je pitanje percepcije. Iste aktivnosti se mogu i ne moraju tumačiti kao multitasking. I premda istovremeno angažovanje na više strana može da smanji učinak ‒ ako ljudi svoju aktivnost vide kao splet više radnji, to ih održava konstantno aktivnim i poboljšava njihovu produktivnost. Istraživači su analizirali ponašanje 8.242 ispitanika i utvrdili: osobe koje su opažale svoju aktivnost kao višestruki zadatak bile su agilnije te su prevazilazile one koji su tu istu aktivnost videli kao pojedinačan zadatak. Dakle, reč je o autosugestiji i moći koju nam daje verovanje u sopstvene sposobnosti.

Da biste shvatili da li je multitasking za vas, odredite kakva vas praksa čini srećnim, a u tome vam može pomoći mali eksperiment. Zapazite kako se osećate kada pripremate večeru u tišini, a kako kada to radite uz muziku ili vesti. Možda ćete posle eksperimenta zaključiti da ipak bolje funkcionišete kada isključite muziku. „Našem umu su ipak potrebni trenuci u tišini, oni nas umiruju i povećavaju kreativnost", objašnjava Tornator.

Unitasking ‒ utopija?

Kada smo fokusirani na izvršenje samo jednog zadatka ‒ to se naziva monotasking ili unitasking. Ipak, u današnje vreme, većina nas ne uspeva da odvoji dovoljno vremena za to.

Studije su se bavile i mentalnim multitaskingom ‒ naizmeničnim usmeravanjem pažnje na dve mentalne radnje. Pokazalo se da stalno „prebacivanje" pažnje s jedne radnje na drugu produžava vreme potrebno za svaku od njih i smanjuje kvalitet sa kojim se one obavljaju", kaže Maura Tomas, stručnjak za produktivnost iz Teksasa.

Ona potencira da multitasking (bilo da se odnosi na više istovremenih mentalnih radnji, bilo da su u pitanju simultani praktični zadaci) na kraju obično dovede do potpunog nezadovoljstva!

Terapeutkinja iz Kalifornije Holi la Barbera zato daje sledeći savet: Ako radite deset stvari odjednom a baš vam i ne ide najbolje, pokušajte da se ne iznervirate. Napravite smireno spisak obaveza i odredite prioritete. Smirenost, staloženost i dobar plan ‒ recept su za bolji krajnji učinak, ali i za lični osećaj zadovoljstva.

Priredila Maja Stojanović 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво