Projekti koji studentima Šumarskog fakulteta otvaraju nove vidike

Studenti beogradskog Šumarskog fakulteta u toku studija imaju mogućnost da učestvuju u raznim međunarodnim projektima, što im omogućava da steknu dragoceno iskustvo. Osim toga, u prilici su da upoznaju kolege sa srodnih fakulteta u inostranstvu, razmene utiske s njima i saznaju više o programima studija koje oni pohađaju.

Jedan od takvih projekata bio je i nedavno završeni „Šprungbret", a zahvalnice učesnicima i nagrade najboljima uručene su na konferenciji održanoj u Beogradu.

„Projekat Šprungbret je trajao sedam godina i u njemu je učestvovalo sedam institucija iz pet država. Vizija je bila da se stvori jedna zajednička platforma na kojoj će mladi inženjeri i naučnici moći da razmenjuju svoja znanja. Zadovoljni smo postignutim jer kao rezultat imamo više od sto urađenih predmeta. Ovo je ujedno bila i sjajna prilika da se povežemo sa industrijom. U Beogradu smo posetili lokalne kompanije i uspostavili saradnju. Sada razmišljamo o tome kako da nastavimo sa ovim projektom u drugačijoj formi", rekao je za emisiju „Sve boje života" profesor Markus Šer, rukovodilac projekta sa Univerziteta za primenjenu nauku iz Berna.

Njegov kolega Damir Hodžić sa Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću smatra da je ovaj projekat jedinstven po tome što je bio fokusiran na same studente. Najpre su grupe od po četiri studenta iz svake institucije predstavile svoje naučne radove a potom su organizovane radionice na kojima su zajedno sa svojim profesorima mogli da pokažu stečeno praktično znanje.

Inovativni materijali na takmičenju u Rusiji

Studenti beogradskog Šumarskog fakulteta su na takmičenju u Rusiji, u Sankt Peterburgu, osvojili drugo mesto za dizajn lampe. Učesnik ovog takmičenja, student Srđan Orozović kaže da je na takmičenju trebalo da naprave drvene lampe od šperploče. U pitanju je inovativni materijal koji, za razliku od klasične šperploče, može da se savija do sto osamdeset stepeni, što je takođe povezano i sa savremenim dizajnom. Osnovni cilj je bio da dizajn bude jednostavan ali da se u najvećoj meri istaknu funkcija, ergonomija, ekologija i estetika. Pritom nije bila dozvoljena upotreba lepka, eksera, vijaka, već je materijal trebalo da podupire sam sebe.

Od slagalica do igračaka od prirodnih materijala

Marko Veizović, asistent na Šumarskom fakultetu, ističe da je studentima omogućeno da tokom studija primene stečena znanja i da pomoću najnovije tehnologije i savremenih mašina svoje projekte realizuju u praksi.

Naime, na računarima laboratorije Fakulteta (u nekom od crtačkih programa) studenti kreiraju razne predmete prema sopstvenoj ideji, a zatim crteže pomoću računara prebacuju u mašinu koja zadate forme iseca i gravira u dve dimenzije. Studenti na taj način najčešće prave različite ukrase, podmetače, slagalice, kao i igračke za decu. Takve igračke su naročito zanimljive deci koja ih lako sklapaju, vežbajući pritom motoriku i radeći sa prirodnim materijalima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво