Biodiverzitet ‒ mreža života

Pogledamo li duboko u prirodu, sve ćemo bolje razumeti. Jer, u prirodi sve deluje prema zakonima. Ona može da nam pruži mnogo toga ako je poštujemo i živimo u saradnji s njom. Zato je jedan od najvažnijih zadataka čovečanstva ‒ očuvanje i zaštita biološke raznovrsnosti, tj. biodiverziteta. Još je Tesla govorio da „nema stvari koja bi bila tako vredna proučavanja kao priroda“.

Upravo da bi proučavali prirodu, na Srebrnom jezeru su se okupili mladi naučnici iz Srbije i regiona na trećoj balkanskoj konferenciji fondacije Raford, pod nazivom ‒ „Istražimo i zaštitimo prirodne lepote Balkana". Ova konferencija predstavlja idealnu naučnu platformu za istraživanja i razmenu znanja, iskustava i ideja učesnika, koji su dobitnici grantova za male projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

„Cilj ove konferencije jeste da se povežemo i umrežimo. Mi smo jedna mala zajednica biologa i ekologa na Balkanu koja želi da deli iskustva i na taj način pomažemo jedni drugima. Ovde smo predstavili svoje projekte kroz koje želimo da ukažemo ljudima da u budućnosti više čuvaju ovu našu planetu", kaže Ana Ćurić, organizatorka konferencije.

Balkansko poluostrvo je mesto gde biodiverzitet može da se vidi u punom sjaju, veličini, oblicima i bojama. Ono je domaćin brojnim endemskim i reliktnim vrstama, što ga čini posebnim i jedinstvenim. Međutim, prirodni resursi se sve više koriste i eksploatišu. Samim tim, ugrožavaju se prirodna staništa i živi svet u njima. Zbog toga se i prave crvene liste, koje ukazuju na realnu opasnost od ugrožavanja i nestajanja vrsta, tj. taksona.

„Kod nas u Srbiji imamo jako malo podataka o tome gde koja vrsta živi, osim za pojedine grupe organizama, poput ptica, dnevnih leptira i nekih vrsta biljaka. Osim toga, postoji nesklad između podataka sa terena, faktora ugroženosti i kasnije zakonske zaštite određenih taksona. Zbog toga smo i rešili da napravimo bazu podataka za celu Srbiju", kaže Miloš Popović, istraživač sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Kroz crvene liste identifikuju se taksoni kojima je zaštita najneophodnija, i to po pravilima koje je propisala Međunarodna unija za zaštitu prirode.

„Pravila su veoma jasna. Ugroženi taksoni su svrstani u: ranjive, ugrožene i kritično ugrožene. Te kategorije odnose se na verovatnoću da će određeni takson izumreti iz prirode u budućnosti", ističe Miloš.

Savremeni pristup zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa na Balkanu, očuvanje kritičnih staništa, ali i harmonije između ljudi, biljaka i životinja ‒ najvažniji je zadatak za ove mlade naučnike i istraživače.

„Ovo je jedna od mnogih konferencija koje se održavaju u čitavom svetu i ima važan cilj - da poveže sve zaštitnike prirode i da naglasi značaj saradnje u naučnom svetu. Svi mi radimo za istu stvar, a to je zaštita prirode, odnosno biodiverziteta", zaključuje Ana Ćurić.

Zanimljiva je činjenica da naučnici imaju više podataka o broju planeta u našoj galaksiji, nego o broju vrsta na planeti Zemlji. Možda to i nije toliko važno u odnosu na činjenicu da je biološka raznovrsnost resurs od kog svi mi zavisimo. To je veza između svih organizama na planeti, spajanje ekosistema u kom sve vrste imaju svoju ulogu. Drugim rečima, to je mreža života.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво