Najbolji filmovi Festivala zelene kulture

U takmičarskom delu Devetog međunarodnog festivala zelene kulture „Grin fest“ učestvovalo je 1.486 filmova iz sto država. Pobednici su nagrađeni na otvaranju Festivala (13. novembra), a njihova ostvarenja se prikazuju 16. novembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Projekcijom višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma „Riverblu: Da li moda može da spase planetu?" i dodelom nagrada pobednicima takmičarskog filmskog programa, u Domu omladine Beograda svečano je otvoren 9. međunarodni festival zelene kulture „Grin fest". Za nagrade Festivala takmičilo se čak 1486 filmova iz sto država. Nagrade su dodelili Marko Volf iz Slovenije ‒ kao predsednik žirija, Pjotr Bjedronj iz Poljske i Alberto Gutijerez Dijaz iz Španije.

Nagradu za najbolji kratki film Festivala osvojio je Filip Filković iz Hrvatske za film „Poslednji bunar", dok je nagradu za najbolji omladinski film osvojio Burak Erdogan iz Turske za film „The Nest". Najbolji film u trajanju do jednog minuta je „Scream", reditelja Gonzaga Legoa iz Francuske. Nagradu za najbolji animirani film dobio je reditelj iz Litvanije Meindardes Valkevičijus, reč je filmu „Look". Najbolji srpski film Festivala je „Crna senka zelene energije" reditelja Dragana Gmizića. Nagrada za najbolji film o prirodi ide put Sjedinjenih Američkih Država rediteljima Nilu Losinu i Nejtanu Dapenu za film „Snows of the Nile". Pobednički filmovi se prikazuju 16. novembra u sali Amerikana beogradskog Doma omladine (ulaz na te projekcije je besplatan).

Prvog dana Festivala zabeležen je odličan odziv posetilaca, kada je na repertoaru bio i film „Plastični okean", u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija. Pored projekcija takmičarskih i dugometražnih filmova, drugi dan „Grin festa" obeležila je i panel diskusija „Plastika nije igračka".

Program ovogodišnjeg festivala prate i izložbe afirmisanih mladih umetnika. Izloženi su radovi akademskog umetnika Ivana Kocića, dizajnerki Milice Marinković i Jane Blu, a može se videti i postavka „Podmorničarka" slovenačkog vajara Roberta Juraka. Predstavljeni su ekološki i reciklirani proizvodi, a posetioci na „Zelenom trgu" (otvorenom svakog dana od 17 do 20 sati) mogu da se zabave i nauče nešto novo uz tehnologiju virtuelne realnosti, video i foto postavke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се